IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огнището на Covid-19 в Малайзия може да влоши още повече недостига на чипове

Делта вариантът се оказва предизвикателство за страната не само в здравен аспект, но и в технологичен

22:07 | 24.08.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Toyota Toyota

Позицията на Малайзия като основна база за тестване и опаковане на чипове е от особено значение, тъй като това са последните стъпки от производството на полупроводници. Електрониката и електрическите продукти представляват 39% от общия износ на страната, сочат данни на Министерството на търговията и промишлеността.

„Малайзия е ключов играч в световната търговия с полупроводници“, твърди Уон Сиеу Хай, президент на Асоциацията на малайзийската индустрия за чипове. „По този начин всяко прекъсване някъде по веригата на доставките ще има ударен ефект навсякъде в екосистемата“.

Ваксинациите са от решаващо значение, за да се гарантира, че страната може да играе своята роля във веригата на технологични доставки, посочва той. Около 57% от общото население е получило поне една доза според здравното министерство.

Правителството засили битката си с огнището на коронавируса в момент на смяна на премиера си. Властите работят с големи компании, за да дадат приоритет на ваксинирането на целия персонал възможно най-бързо. И тъй като това е третата голяма блокада в Малайзия, компаниите в страната поддържат определен инвентар за спешни случаи, за да смекчат въздействието на затварянето на фабриките, твърди Тан.

Въпреки това Infineon посочи при обявяването на финансовите си резултати през август, че затрудненията в производството в Малайзия вероятно ще продължат да тежат над продажбите през текущото тримесечие. Главният изпълнителен директор Райнхард Плос коментира пред анализатори, че общото въздействие от спирането на работата е „висока двуцифрена“ сума в милиони евро, въпреки че компанията очаква, че заводите в страната трябва да заработят с нормален капацитет по-късно този месец.

STMicro наскоро спря работа в своя фабрика в Муар заради пандемията и възобнови дейността му 11 дни по-късно, коментира изпълнителният директор Жан-Марк Чери в края на юли. Това ще намали възможността на компанията да обслужва клиентите си, посочва главният финансов директор Лоренцо Гранди. Както приходите, така и брутният марж бяха засегнати през третото тримесечие.

Европейската NXP не спомена нищо за Малайзия при представянето на последния си финансов отчет в началото на август, но компанията има и операции по сглобяване на чипове и тестването им в страната.

Проблемите с доставките за автомобилния сектор, свързани с Малайзия, не са ограничени само до чиповете. Страната е и ключова производствена база за многослойни керамични кондензатори (MLCC) – компонент, необходим за редица продукти – от смартфони до коли. През юли компанията за пазарни проучвания TrendForce заяви, че политиката на Малайзия за ограничаване движението на персонал ще свие доставките на MLCC.

През последните седмици Nissan Motor и General Motors предупредиха, че недостигът на компоненти се изостря заради блокадата на Малайзия, а японският автомобилен производител спря производствените линии в завода си в Смирна, Тенеси, за две седмици през август.

Чипове Чипове

Преди проблемите в Малайзия и други части на Югоизточна Азия, вече се прогнозираше, че недостигът на чипове ще струва на автомобилните компании повече от 100 млрд. долара загубено производство само за година. Колко още щети ще има в крайна сметка може да се реши от това колко ефективно се борят с по-нататъшните огнища правителства като това в Малайзия.

Анализаторите на IHS Марк Фулторп и Фил Амсруд коментираха, че операциите по опаковане и тестване са особено уязвими към предизвикателствата, свързани с вируса, защото се нуждаят от повече хора, отколкото производството на чипове – един до голяма степен автоматизиран процес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
нормално , просперираща държава , грамотно население ... га.ню обаче дискети му в главата , бил гейтс и мангърщини ... първи по русофилщина последни по ваксинация ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Един коментар от редит, под същата статия - But our vaccination rate are one of the fastest in the world per capita. The major economy region "Klang Valley" are already reach over 80% of adult full vaccination. Total adult(age 18+) population with full vaccination is 56%. Most of the chip companies are probably located in "Klang Valley" & "Pulau Penang" which 47% of adult has full vacination. We also dont have as many Anti-vaxxed among our citizen compared to some first world nation. Hang on there the worst days are over once we get near 80%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още