IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Източна Европа създаде своя Силициева долина. Сега войната рискува да я помете

Украйна, Беларус и Русия се превърнаха в области на растеж за редица технологични гиганти

08:00 | 13.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Зората на дигиталната геополитика

Повсеместното разпространение на дигитални технологии се пресича с геополитическите стремежи на страните в това, което Gartner сега нарича „дигитална геополитика“. Тази надпревара в дигиталната сфера между държавите „сега е една от най-разрушителните тенденции“, пише Дейвид Груумбридж, вицепрезидент на Gartner Research, в доклад, подготвен заедно с колегите му.

Екипът на Gartner твърди, че директорите са били притеснени относно стратегиите на компаниите, свързани с локацията, още преди войната между Украйна и Русия,, като 43% от бордовете на директорите са казали на Gartner, че деглобализацията е сред основните им притеснения.

Отговорът на проблема не е оттеглянето от региона или непременно изтеглянето на съществуващите акаунти от доставчиците, въпреки че това е риск за всички компании със значителен набор от таланти в региона. Анализатори казват, че клиентите няма да са склонни да изтеглят работата си, докато операциите могат да продължат, но може да не са толкова склонни да предоставят повече работа на фирми, които са изложени на геполитически риск, особено когато трябва да вземат предвид проблеми като киберсигурността. Всичко това може да ограничи растежа на технологичния хъб в Източна Европа и на компаниите, които разчитат на него.

Компаниите в региона в момента се опитват да си изяснят основни оперативни въпроси, като колко дълго ще имат достъп до средства, за да плащат на работниците, базирани в Русия, където финансовите ограничения, наложени от Запада, биха могли да ограничат възможностите им за даване на заплати, и да гарантират, че служителите имат нужния достъп до интернет. Колкото по-дълго продължава конфликтът, толкова повече технологични фирми в региона и техни клиенти ще се тревожат за технологичните ограничения и последиците за разработването на нови продукти.

„Настоящите въздействия върху центровете за разработка на софтуер в Украйна и съседните страни поставиха това във фокуса, принуждавайки организациите бързо да преразгледат от кои страни трябва да се доставят ИТ услуги и вериги на доставки“, коментира Грумбридж.

Още преди избухването на войната в технологичния сектор имаше остър недостиг на кадри. Средно наемането на един работник отнемаше до 70 дни.

„Най-добрите таланти са в Силициевата долина и САЩ, но вторият по големина център е в Източна Европа“, коментира анализатор от Wall Street, който е пътувал през целия регион.

Развитието на технологични таланти не е лесно и не е толкова лесен за справяне проблем, колкото преместването на фабрика от едно място на друго.

„Проблемът с хората отнема много време. Тези центрове отнемат много време, за да бъдат развити“, казва анализаторът.

За разлика от икономическите центрове, които са се развили по целия свят на базата на богатствата от природни ресурси, ценни минерали и суровини, интелектуалната концентрация на ресурси не е нещо често срещано. Преди бума в Източна Европа бяха нужни десетилетия за развитието на значителен набор от таланти в сферата на софтуера и технологиите.

Досега компаниите, най-изложени на ефекта от войната, трупат предварително паричен резерв, разчитат на центрове за данни, които са извън региона, и търсят опции за извършване на процесите, в случай че системите им не функионират. Но колкото по-дълго продължава конфликтът, толкова повече е застрашена стабилността. Най-лошите страхове относно киберсигурността и достъпа до технология, необходима за изпълнение на основните задачи, не се изпълниха в широк мащаб, въпреки че имаше прекъсвания на интернет в Украйна, а руски ракети бяха насочени към важна инфраструктура. Инвазията на Русия обаче се засилва и се очаква да бъде насочена към по-населени места.

Въпреки че други световни технологични центрове като Израел и някои южноамерикански страни се развиват, по същия начин, по който европейските страни обещават бюджети за отбрана, които са много по-големи, отколкото бяха само допреди месеци, източноевропейски държави като Полша, Румъния и Украйна могат да получат допълнителни инвестиции и подкрепа за икономиките си в бъдеще дори ако Русия остане до голяма степен изолирана от световната икономика, твърдят анализатори.

Наскоро Володарски предложи необичаен бизнес план с необичаен за главен изпълнителен директор срок – не чрез измерването на резултатите на тримесечна база или за година, а „до края на войната“:

·        Продължавайте да работите с тези, които могат да работят;

·        Подкрепяйте и плащайте на екипа, дори и той да не е на линия;

·        Дарете печалба на армията.

Сред всички останали глобални последици от войната, един технологичен урок, който има потенциала да бъде важен както за потребителите, така и за бизнеса, е: световната икономика не може бързо да изгради група от таланти с размера на този, който сега съществува в Източна Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още