IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Източна Европа създаде своя Силициева долина. Сега войната рискува да я помете

Украйна, Беларус и Русия се превърнаха в области на растеж за редица технологични гиганти

08:00 | 13.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От години технологиите стоят в центъра на националната сигурност и световните икономически проблеми.

Американският президент Джо Байдън използва обръщението си към Конгреса миналата седмица, за да акцентира отново върху конкуренцията с Китай и конкурентоспособността в технологичното производство. Но тази реч включваше и по-належащите притеснения от нахлуването на Русия в Украйна, което има друга важна връзка с технологичния сектор, подчертана от войната – процъфтяващия център за технологични работници в Източна Европа, пише CNBC.

Украйна, Беларус и Русия – три страни, сега въвлечени във войната – се превърнаха в основни области на растеж за технологични гиганти в свят, разчитащ на дигиталните технологии повече от всякога. От стартъпи, в които работят разработчици и инженери, до вече установени корпорации, разчитащи на софтуерни партньори за дигиталната си трансформация – стотиците хиляди технологични служители в региона се превърнаха в особено важен фактор в световната икономика.

Gartner изчислява, че в трите страни има над 1 млн. ИТ специалисти, като една четвърт (250 хил.) от тях работят в консултантски или аутсорсинг фирми. През 2020 г. имаше 200 хил. украински работници в страната според базираната в Амстердам Daxx, която твърди, че 20% от компаниите във Fortune 500 имат изнесени екипи за разработка в Украйна.

Софтуерните разработчици, работещи от името на големи корпорации – от финансови до компании за търговия на дребно – разчитат на талантите, които регионът е развил. Да вземем за пример EPAM Systems. Над 50% от технологичните ѝ служители се намират във въпросните три държави – над 30 хил. работници. Това е пример колко бързо войната може да се отрази на работата на организациите по трудни за представяне начини. Вътрешните разногласия в момента са проблем за ръководството на EPAM, тъй като работниците в Украйна призовават главния изпълнителен директор да заеме много по-твърда позиция срещу Путин, въпреки че компанията има много служители в Русия и Беларус, писа Bloomberg.

За мнозина, следящи в социалните мрежи бързо развиващите се събития, Александър Володарски, украинският основател и главен изпълнителен директор на аутсорсинг компанията Lemon.io, помогна за показването на човешките измерения на войната и тези на технологичните работници, попаднали в нея, чрез серия от туитове като този, в който главният маркетинг директор на компанията е показан във военно снаряжение.

В средата на февруари той обяви, че компанията му предоставя два месеца авансово заплащане на служителите, а след това публикува, че клиентите се задействат и „въпреки че разработчиците са мобилизирани, недостъпни, не могат да работят или доброволстват в армията, ще продължат да им се плащат нормални заплати“.

За анализаторите, които следяха компании като EPAM Systems, свързани с развитието на таланти в региона, непосредствените притеснения са свързани с контактите, които са създали, и с хората, които познават от ръководството на фирмите и по-широката технологична общност в Източна Европа.

„Да, нашите екипи изпращат продукти от гараж в Харков под силен обстрел и стрелба в района. Невероятни хора“, казва Логан Бендер, главен финансов директор на базирана в Сан Франциско компания за софтуерно лицензиране, в история, публикувана в Instagram профила на компанията за фирмата за дялово инвестиране PrayingforExits.

В дългосрочен план обаче съществува значителен риск от по-тежък ефект върху технологичния и други сектори.

„Видяхме как много източноевропейски страни станаха центрове за развитие“, коментира Скот Берг, софтуерен анализатор в Needham. „Независимо дали става дума за точните хора или за точните хора на правилната цена, във всички компании, които покривам, стабилна една трета, ако не и половината, имат ресурси в тази област“.

„Тези публични компании, водещите компании като EPAM, са само върхът на айсберга“, посочва друг анализатор.

Последна актуализация: 11:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още