IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горещият пазар за технологични работни места се охлажда

Опасенията от рецесия карат много от компаниите да бъдат предпазливи и да съкращават служители

17:25 | 11.07.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Свръхбързото наемане на кадри в технологичната индустрия по време на пандемията показва признаци на охлаждане и редица мениджъри очакват това да се влоши, пише Wall Street Journal.

Изправени пред страха от настъпваща рецесия, директори на големи технологични компании обявиха, че планират да забавят наемането или да съкратят работни места, а в някои случаи дори предупредиха служителите да се подготвят за по-трудни времена.

Данни на Министерството на труда на САЩ, публикувани в сряда, показват, че през юни икономиката е добавяла технологични работни места с по-бързи темпове, откокото отпреди началото на Covid-19, но и малко по-бавно в някои области спрямо предходните месеци. Броят на работните позиции в областта на компютърните и електронните продукти са нараснали с 2300 спрямо май, например, в сравнение с над 2800 през предходните пет месеца на тази година.

„Има известно забавяне на наемането заради опасенията от значителен спад и рецесия на хоризонта“, пише ИТ консултантската фирма Janco Associates в доклад, в който прогнозира, че икономиката ще добави 196 хил. работни места в областта на информационните технологии тази година. Това е по-малко от общо 213 хил. за миналата година.

В четвъртък Twitter заяви, че е съкратила 30% от екипа си за набиране на таланти, допълвайки поредицата от съкращения на технологичните компании. В края на миналия месец производителят на електромобили Tesla се раздели с около 200 души, след като по-рано заяви, че ще съкрати 10% от работната си сила. Миналия месец главният изпълнителен директор Илон Мъск обаче каза още, че общият брой на служителите вероятно все пак ще се увеличи в следващите 12 месеца.

Netflix съкрати около 3% от работниците си, тъй като се бори със сериозната загуба на абонати. Amazon.com също се стреми да намали наемането на кадри в някои области, а компании за видео игри, като Unity Software и GameStop, наскоро освободиха персонал.

Въпреки че като цяло пазарът на труда остава натоварен, с голямо търсене на служители в някои сектори и за някои позиции, предупрежденията на част от технологичните лидери засилиха страховете от усложняване на ситуацията за един сектор, чието влияние и сила засягат почти всеки един аспект от обществото.

Главният изпълнителен директор на Snap Евън Шпигел наскоро е казал на служителите, че компанията ще забави наемането на кадри и е предупредил, че икономиката „определено се е влошила още повече и по-бързо, отколкото очаквахме“. Главният изпълнителен директор на Meta Platforms Марк Зукърбърг и други директори на компанията пък многократно оправиха предупреждения през последните месеци, че бизнесът им е изправен пред предизвикателства. Миналия месец главният продуктов директор Крис Кокс е подчертал пред служителите необходимостта от дисциплина и безмилостно приоритизиране предвид предизвикателствата, пред които компанията е изправена, коментира говорителка.

Обратът в работните места е особено силно изразен в определени ниши, които са силно засегнати от пазарната турбуленция. Криптоборсата Coinbase Global наскоро съкрати 18% от служителите си, а трейдинг фирмата Robinhood Markets – 9%. Брокерската онлайн компания Redfin, чиито служители нараснаха с повече от 50% през 2021 г., миналия месец заяви, че се разделя с около 8% от персонала си.

„Компаниите са под голям натиск да растат възможно най-бързо“, коментира Глен Келман, главен изпълнителен директор на Redfin, чиито акции понижиха стойността си до 9,50 долара в края на търговията в петък спрямо близо 100 долара през февруари 2021 г.

Компании за подбор на персонал и сайтове за работа казват, че като цяло търсенето е все още силно. Обявите за работа за технически позиции изпреварват други, сочат данни от сайта за намиране на работа ZipRecruiters. Въпреки че обявите за работа за софтуерни разработчици са се увеличили със 107% отпреди пандемията, компанията за търсене на работа Indeed съобщава, че се наблюдава спад с 10 процентни пункта през последните четири седмици.

Икономисти споделят, че промяната в перспективите за работа досега отчасти се дължи на факта, че технологичните компании, които наблюдаваха нарастващо търсене по време на пандемията, може да са надхвърлили очакванията. Amazon и много от конкурентите ѝ наемаха служители с безпрецедентен темп. За последните пет години Meta, Apple, Microsoft и Alphabet са увеличи почти двойно общия си брой служители на пълно работно време до около 563 хил. души.

„Технологичните компании имаха славен период, в който хората хвърляха пари по тях, но това приключи“, коментира Джулия Полак, главен икономист в ZipRecruiter.

Различни фактори тази година промениха тази динамика. Инфлацията достигна връх, невиждан от четири десетилетия, а икономиката показва признаци на напрежение, въпреки че пазарът на труда остана силен, като нивото на безработицата беше 3,6% през юни.

Онлайн рекламата спадна при част от технологичните играчи, а войната в Украйна донесе още по-голяма несигурност. Анализатори очакват, че рекламните приходи на Meta няма да запишат изменение на годишна база през второто тримесечие – за първи път в историята на компанията.

Резултатът е, че поне засега технологичната индустрия изглежда е в режим на корекция, а не на рецесия, казва Ан Елизабет Конкел, икономист в Indeed.

Делът на служителите, които имат песимистични очаквания за технологичната индустрия, се е повишил до 14,6% през май – най-високото ниво от началото на пандемията според сайта Glassdoor. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
mrynmryn
преди 1 година
"Технологичният сектор" е твърде широко понятие. Тия 200 човека от тесла, примерно са били в производствените центрове и са били по-ниско платени длъжности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
nikiangel
преди 1 година
Досега изкуствен интелект дето да търкаля всичките бози в ИТ не е измислен, та ако има съкращения, най много да дойдат работните места тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още