IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Димитров, „Алтерко“: Идеята е най-ценният актив на предприемача

Продуктът или услугата, които стартиращата компания предлага, трябва да представят уникален ъгъл в решението на актуален проблем, съветва изпълнителният директор

13:30 | 06.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Димитър Димитров. Снимка:&nbsp;&bdquo;Алтерко&rdquo;</em></p>

Димитър Димитров. Снимка: „Алтерко”

Димитър Димитров e изпълнителен директор на „Алтерко” АД. С повече от 25 години професионален опит в областта на технологиите и телекомуникациите Димитър Димитров е един от иноваторите в сферата на интернет на нещата и приложението им в системите за умен дом в България.

През 2014 година той основава „Алтерко“, която се превръща във водеща европейска IoT компания. Екипът на „Алтерко“ поставя изцяло нова тенденция в системите за домашна автоматизация, GPS/GSM устройствата и продуктите за следене на здравословното състояние. Екипът се ангажира с разработването на иновативни IoT решения и продукти, фокусирани върху две основни продуктови линии – интелигентни GPS устройства под марката MyKi и решения за автоматизация на дома от Shelly.

Димитър Димитров е част от менторския екип на предприемаческата конференция Founders Today, която Investor.bg организира и ще се проведе на 28 юни, от 14 часа, в зала Васил Левски" на хотел Hyatt Regency Sofia. Като ментор по време на събитието Димитър ще консултира една от общо шест стартиращи компании за развитие на техния бизнес. 

- Г-н Димитров, Развива ли се предприемаческата общност в България и какви трябва да бъдат предприемачите днес, за да направят бъдещето по-добро от настоящето?

През последните години определено има много голямо раздвижване в стартъп общността в България. Миналата година отново имах удоволствието да бъда сред менторите на Founders Today и с интерес се запознах с идеите на младите предприемачи, които взеха участие. Но предприемачеството не е лесна задача. Информационният пазар е изключително пренаситен и предприемачите днес имат трудната задача да открият незапълнените ниши.

- Пътят на един нов продукт или услуга до пазара е изпълнен с предизвикателства. Има ли общовалидни съвети за предприемачите, с които да успеят да заобиколят подводните камъни?

Идеята продължава да бъде най-ценният актив в предприемаческата дейност. Но за да бъде един продукт или услуга успешен, той трябва да представлява иновация. Това е една от грешките, които съвременните стартъпи често допускат - виждат, че нещо работи и решават да разработят подобен продукт, като добавят една или друга функция. Но за да бъде този сценарий успешен, новият продукт трябва не просто да надгражда стария, а и да решава негов проблем. 

- Едно от най-големите предизвикателства пред стартиращите компании е да получат финансиране, благодарение на което да доразвият проекта си. Коя е разковничето, върху което предприемачите трябва да наблегнат при подготовката си преди презентирането на своя бизнес идея пред потенциални инвеститори?

Смятам, че предвид несигурната обстановка на световния пазар през следващите месеци инвеститорите ще бъдат още по-предпазливи във взимането на решения за финансиране. Затова и продуктът или услугата, които стартиращата компания предлага, трябва да представят уникален ъгъл в решението на актуален проблем. Съветът ми към младите предприемачи е да наблегнат именно на това, защото то е нещото, което е наистина важно за инвеститорите.  

- Живеем в несигурни времена. Възможно ли е за един стартиращ бизнес да постигне сигурност и предвидимост на развитието си в бъдеще и как може да стане това?

До известна степен е възможно - чрез анализи, планиране и стриктно следене на пазара. Но сигурността няма да дойде веднага - особено за един млад бизнес. Началото не е лесно за никого и за нас също не беше. Отне ни много време и много труд, за постигнем нивото, на което сме днес. За развитието на една компания е нужно търпение и отдаденост, а това са две неща, които младите хора днес нямат в изобилие. 

- Колко часа на ден работите? Какъв съвет бихте дали на хората, които сега стартират бизнес, за да избегнат преумора и „прегаряне“?

Силно вярвам в това, че когато човек обича работата си, времето минава неусетно и е все едно не работи нито ден в живота си. Ако имам някаква идея, не мога да спра докато не я видя реализирана. Ако имаш страст към това, с което се занимаваш, „преумората” и „прегряването” ще са заменени от чувство на удовлетвореност. Най-хубавата част от работата ми е, когато видя готовия, работещ продукт в ръцете си и знам, че е резултат от работата на хората, които виждам всеки ден около себе си. Мисля, че за младите професионалисти най-важно е да открият именно онова нещо, което накрая на процеса им носи истинско удовлетворение, и да работят в посока постигането му. 

Конференцията Founders Today на Investor.bg ще се проведе на 28 юни от 14:00 часа в зала „Васил Левски“ на хотел Hyatt Regency Sofia. Събитието дава възможност на бъдещите лидери да се срещнат с вече доказалите се и утвърдени имена в сектора, които ще ги консултират на живо в експертни менторски сесии как да развият бизнеса си.
 
Ако искате да сте сред start-up и scale-up компаниите, които да получат този шанс, кандидатствайте на страницата на събитието на Investor Media Pro до 10 юни.
Последна актуализация: 00:35 | 10.08.22 г.
Още от Имената на бизнеса виж още
Специални проекти виж още

Коментари

Добави коментар
Финанси виж още