IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК даде положителна оценка за съответствие на трансграничните програми

Средствата по Програмата за трансгранично сътрудничество с Турция са общо 21,7 млн. лв., а с Македония - общо 14,2 млн. лв.

12:37 | 21.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК даде положителна оценка за съответствие на трансграничните програми

Европейската комисия (ЕК) даде положителна оценка за съответствие на системите за управление и контрол на програмите за трансгранично сътрудничество между България и Македония и между България и Турция, съфинансирани от Инструмента за предприсъединителна помощ, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Управляващ орган на двете програми е дирекция „Управление на териториалното сътрудничество” в МРРБ. Получената положителна оценка е гаранция, че процедурите и правилата, установени от управляващия орган, са достатъчно надеждни за ефективното усвояване и управление на европейските средства. Освен това положителната оценка дава възможност за използване на целия паричен ресурс по двете програми.

Потенциалните бенефициенти по двете програми са от областите Бургас, Хасково и Ямбол и провинциите Едирне и Къркларели (за програмата България–Турция), и от областите Кюстендил и Благоевград и районите Североизточен, Източен централен и Югоизточен (за програмата България–Македония).

Общата стойност на Програмата за трансгранично сътрудничество България–Македония за периода 2007–2011 г. е 14,2 млн. евро, от които 12,1 млн. евро са европейско финансиране и 2,1 млн. евро - национално съфинансиране от държавните бюджети на двете страни.

По Програмата за трансгранично сътрудничество България–Турция общата разполагаема сума за периода 2007–2011 г. е 21,7 млн. евро,от които 18,4 млн. евро от ЕС и 3,3 млн. евро - национално съфинансиране от двете държави.

Към момента се извършва оценка на подадените проектни предложения по първите покани по двете програми. По програмата между България и Македония са подадени 93 проектни предложения на обща стойност 14,8 млн. евро. За финансиране по програмата между България и Турция кандидатстват досега 111 проекта на обща стойност 24,8 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още