IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

22 млн. евро трябва да бъдат усвоени по Програмата за лозаро-винарския сектор

Миналата година са изплатени проекти за 13,5 млн. евро по програмата

16:56 | 23.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
22 млн. евро трябва да бъдат усвоени по Програмата за лозаро-винарския сектор

По Програмата за развитие на лозаро-винарския сектор през 2011 г. трябва да бъдат усвоени 22 млн. евро, съобщи замeстник-изпълнителният директор на Държавен фонд “Земеделие” Ангел Кенанов по време на откриването на международната изложба „Винария” в Пловдив, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

През миналата година по основната мярка „Преструктуриране и конверсия на винени лозя” на Националната програма за развитие на лозаро-винарския сектор по определения бюджет от 17 млн. евро, са договорени 14,9 млн. евро инвестиции  или около 87%, информира Кенанов. Изплатени са проекти за 13,5 млн. евро, което е близо 79% от предвидения бюджет за финансовата 2010 г.

Отчита се слаб интерс към мярката “Промоции в трети страни”, посочи Кенанов. По нея има подадени само два проекта, които са в процес на разглеждане.

На изложението директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев призова потребителите да купуват вина само от магазинната мрежа. Коев припомни, че екипи на агенцията и Икономическа полиция провеждат съвместни проверки за контрол на сектора.

Коев потвърди, че износът на вина през миналата година бележи ръст от 10% спрямо 2009 г. Зад граница са реализирани над 57,6 млн. литра, като над 80% от експортираните количества са били бутилирани вина.

Основният износ е за Русия, където има 20% ръст на годишна база. Други основни пазари за произведените в България вина са: Полша, Великобритания, Чехия, Литва и Германия. През последните години постоянно се увеличават площите, заети с нови лозя.

При откриването на „Винария“ министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов е съобщил за идеята си да направи национална енотека на българското вино, съобщиха от пресцентъра на панаира.

Според Найденов сбирката може да се разположи в приземния етаж на министерството, където някога е имало ресторант. Тя ще помогне да презентираме по-добре нашите вина, смята министърът. Той е коментирал, че винарският бранш у нас се развива много добре, а делът на сивия сектор е малък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още