IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МОСВ: 25% от екопроектите са с наложени финансови корекции

Финансовите корекции имат за цел да коригират евентуална загуба за европейския бюджет

18:25 | 25.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
МОСВ: 25% от екопроектите са с наложени финансови корекции

На 25% от проектите, които се изпълняват по ОП „Околна среда“ са наложени финансови корекции. Става дума за част от 282-та проекта, които се изпълняват в момента, съобщиха експерти от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Такива корекции се налагат заради допуснати грешки и при проектите по останалите оперативни програми и така общините, държавните институции и неправителствените организации трябва да връщат процент от спечелените европейски средства.

Основните причини за налагането на финансови корекции могат да бъдат: неспазване на изискванията за публичност при провеждането на процедури за възлагане на обществени поръчки, поставяне на дискриминационни условия за участие или неправомерно отстраняване на участника.

Като практически пример бе посочено изискването при кандидатстването за обществена поръчка кандидатът да е построил най-малко 10 пречиствателни станции с капацитет над 2000 жители в страните от ЕС и България или кандидатът да е имал оборот от 100 милиона лева за конкретна година.

Финансовите корекции имат за цел да коригират евентуална загуба за европейския бюджет при неправилно провеждане на обществени поръчки. Експертите коментираха, че въпреки затрудненията за бенефициентите положителната страна е, че изпълнението на проектите не спира.

Министърът по еврофондовете Томислав Дончев коментира, че тъй като общините са много затруднени заради налагането на финансови корекции по някои европроекти, ще се търси механизъм за решаването на проблема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още