IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колективните трудови договори ще се регистрират по електронен път

Синдикатите настояват договарянето по браншове да се отразява в национална електронна база данни

15:27 | 05.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Колективните трудови договори ще се регистрират по електронен път

Регистрацията на колективните трудови договори ще се прави по електронен път. Това предвижда проект на Главна инспекция по труда (ГИТ), представен днес на пресконференция от зам.-министъра на труда и социалната политика Деяна Костадинова и изпълнителния директор на ГИТ Румяна Михайлова, съобщи БТА.

Проектът за подобряване на контролната дейност се финансира с 6,5 млн. лв. по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Ще бъде разработена информационна система на инспекцията по труда, чрез която ще се обменят данни със системите на Националната агенция по приходите и Националния осигурителен институт. Заложено е проектът да приключи в края на 2014 г.

В момента в страната има над 3 200 действащи колективни трудови договора, уточни за Investor.bg Николай Недев, изпълнителен секретар на КНСБ. По негови данни всяка година в инспекцията по труда се регистрират около 1 500  договори или анекси към тях.

Недев коментира, че в момента, за да бъде регистриран, всеки колективен трудов договор трябва да бъде предоставен в ГИТ и на хартия, и на електронен носител.

„Искаме да бъде създадена цялостна национална електронна система за тези договори към Националния институт по помирение и арбитраж, която да се ползва от социалните партньори при решаване на трудови спорове“, настоява представителят на синдиката.

Румяна Михайлова коментира, че повече от 6 млн. лв. е събрала ГИТ от глоби по влезли в сила наказателни постановления от началото на годината, което е повече от събраното за същия период през миналата година. Нарушения на работодателите се наблюдават във всички сектори, но най-вече в сезонния бизнес по Черноморието, посочи тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още