IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общински болници получават 30 млн. лв. по европейска програма

Парите ще се използват за преустройство на сградите и за подновяване на медицинското оборудване

11:12 | 09.12.11 г.
Общински болници получават 30 млн. лв. по европейска програма

Седем общински болници ще бъдат финансирани с над 30 млн. лв. по oперативна програма „Регионално развитие”. Това съобщиха от Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е малко над 30 милиона лева.

Одобрени са всички седем подадени предложения в рамките на първи компонент "Болници за активно лечение с възможност да предлагат услуги за долекуване” по схемата „Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на общински лечебни заведения в общини, извън градските агломерационни ареали”.

Средствата ще се използват за модернизация на лечебните заведения в градовете Бяла (4,4 млн. лв.), Омуртаг (4,4 млн. лв.), Етрополе (4,2 млн. лв.), Свиленград (4,1 млн. лв.), Тетевен (3,9 млн. лв.), Разлог (3,9 млн. лв.) и Тутракан (4,3 млн. лв.). 

И седемте болници ще инвестират ресурса за преустройство, модернизация и подновяване на медицинското оборудване.

Съществуването на болниците в най-малките общини е под въпрос, защото са непеливши, имат огромни дългове и затова са застрашени от закриване.

Преди месец министърът на здравеопазването даде предложение малките общински болници да станат филиали на областните болници и така да запазят дейността си.

Това е подходящ вариант за спасяване на малките болници и се очаква здравното министерство да подкрепи и други подобни инициативи, поясни още министър Константинов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още