IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Администрацията вече работи по еврозаконодателството след 2014 г.

Амбицията е да се следи усвояването на евросредствата на всеки два месеца, заяви министърът по еврофондовете Томислав Дончев

10:58 | 03.09.12 г.
Администрацията вече работи по еврозаконодателството след 2014 г.

Българската администрация е подготвена и вече работи по законопроектите и наредбите, свързани с усвояването на европейските фондове през следващия програмен период от 2014 г. до 2020 г.

Това съобщи в интервю за БНТ министърът по управлението на европейските фондове Томислав Дончев, представяйки подготовката на страната преди финалните преговори по проектобюджета на Европейския съюз, които са предмет обсъждане тази есен.

Дончев припомни, че българското правителство подкрепя идеята на Еврокомисията за по-строг контрол и отчетност при отпусканета на средствата, които предвиждат и спиране на субсидии за държавите членки със слаба финансова дисциплина.

Като поясни, че размерът на бюджетните субсидии ще зависи от начина, по който държавите са усвоявали отпуснатите им преди това средства, Дончев заяви, че в тази връзка ще се създаде система за контрол, така че при проблеми, адмиинстрацията да може да реагира навреме.

„Целта ни е чрез тази система да следим напредъка по програмите на всеки два месеца, което ще ни помага да хващаме навреме проблемите и да ги решаваме“, посочи министър Дончев.

В случай, че министрите от ЕС не намалят предварително заложения бюджет през следващия период, страната ни ще разчита на близо 20 млрд. лв., които отново ще се използват за инфраструктурни проекти в областта на транспортна, околната среда и др.

Сред основните приоритети ще бъдат насърченията за развитие на малкия и средния бизнес, за иновациите и инвестициите във високи технологии.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още