IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Договорени са 80% от европейските пари за България

Изоставаме сериозно в разплащането на договорените средства, показват данни, оповестени от министър Томислав Дончев

13:00 | 23.07.12 г.
Договорени са 80% от европейските пари за България

Около 80% от европейските средства за България по оперативните програми вече са договорени, съобщи министърът по управлението на еврофондовете Томислав Дончев, цитиран от БТА.

Той припомни, че цялата финансова рамка за страната ни е в размер на 15,6 млрд. лева, а договорените средства към момента достигат 12 млрд. лева.

Изоставаме обаче с разплащането на договорените по проекти средства. Данните показват, че са изплатени близо 4 млрд. лева по оперативните програми, което е 25% от цялата финансова рамка, посочи министър Дончев. 

Целта е до края на тази година плащанията да достигнат 35-40% от общия размер на еврофондовете за България, допълни той.

Дончев обясни, че едно от големите предизвикателства, пред които се изправя България, е да бъде направено преразпределение на общините, които да могат да се финансират със средства от Програмата за развитие на селските райони, както и на общините, които могат да осъществяват проекти по линия на другите оперативни програми.

Миналата седмица икономисти от Института за икономически изследвания на БАН предложиха броят на общините, които се финансират по Програмата за селските райони, да бъде намален до 188 с преобладаващо селски профил, като отпаднат големите общини, които осъществяват и интегрирани планове за градско развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още