IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартира най-големият проект в сектор "Води" за водния цикъл на Враца

Общата му стойност е над 136 милиона лева, по-голямата част от които безвъзмездно финансиране от Кохезионния фонд на ЕС

17:02 | 10.12.12 г.
<p>
	<em>Министри направиха първа копка на водния цикъл на Враца</em>&nbsp; Снимка: БТА</p>

Министри направиха първа копка на водния цикъл на Враца  Снимка: БТА

Най-големият проект в сектор "Води" на оперативна програма "Околна среда" „Интегриран проект за воден цикъл на гр. Враца“ беше стартиран днес от министрите на околната среда Нона Карджова, на управлението на евросредствата Томислав Дончев и на труда и социалната политика Тотю Младенов, съобщават от социалното ведомство.

Общата му стойност е над 136 милиона лева, от които безвъзмездното финансиране от Кохезионния фонд на ЕС е близо 99 милиона лева, съфинансирането от държавата е в размер на близо 25 милиона лева и от община Враца – почти 13 милиона лева. Асоцииран партньор на общината е местното дружество "Водоснабдяване и канализация".

„Инфраструктурата е много важна, защото ще доведе до разкриване на нови работни места и по-голямо потребление. Убеден съм, че след няколко години Враца ще изглежда по съвсем различен начин с реализирането на тези широкомащабни инвестиции – проектът за цялостната инфраструктура на ВиК мрежата на града, пречиствателната станция, депото за сепариране на отпадъци, също така газификацията, която стартирахме преди 4 години и предстоящият през пролетта строеж на пътя Мездра-Ботевград", каза министър Тотю Младенов в изказването си на церемонията, дала началото на строителните дейности.

По негови думи подобренията ще дадат възможност за привличането на сериозни инвестиции в града и връщането на младите хора в региона.

Министър Нона Караджова отбеляза, че ще бъдат обновени и доизградени 130 километра водопроводна и канализационна мрежа, модернизирана пречиствателната станция на града по европейските екологични стандарти, ще бъде реконструиран и довеждащият магистрален водопровод от язовир "Среченска бара" до Враца.

Министър Томислав Дончев посочи, че интегрираният проект за водния цикъл на Враца е "рекордьор", защото е първият голям одобрен от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още