IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технопаркът помага за по-добра усвояемост на ОП „Конкуренто-способност“

Със „София Тех Парк“ и газовата връзка със Сърбия усвояваме 85% от парите по програмата, обясни икономическият министър Добрев

15:11 | 10.01.13 г.
<p>
	Изпълнителният директор на технологичния парк Елица Панайотова и главният директор на дирекция &quot;Европейски фондове за конкурентоспособност&quot; Кирил Гаратлиев подписаха договора за безвъзмездна помощ. Снимка:<em>МИЕТ</em></p>

Изпълнителният директор на технологичния парк Елица Панайотова и главният директор на дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" Кирил Гаратлиев подписаха договора за безвъзмездна помощ. Снимка:МИЕТ

С изграждането на „София Тех Парк“ и изграждането на българо-сръбската газова връзка България успява да усвои 85% от средствата по ОП „Конкурентоспособност“. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на подписването на договор за безвъзмездно финансиране на проекта „София Тех Парк“.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие и е на стойност 50 млн. евро.

Елица Панайотова, изпълнителен директор на „София Тех Парк“, обясни, че половината от средствата за проекта ще бъдат инвестирани в подготовката на терена и построяването на нови сгради, в които ще се помещава технологичният парк.

Комплексът ще бъде изграден върху 270 дка при 4-ти километър на бул. „Цариградско шосе“, където към настоящия момент се помещават поделения на Министерство на отбраната. 30% от средствата ще бъдат инвестирани в оборудване, което да бъде инсталирано в рамките на технологичния парк.

Останалите 20% ръководството на София Тех Парк ще вложи в т.нар. „меки мерки“, които представляват идейната концепция за самия технологичен парк, както и системите, които ще комуникират на идейно ниво в рамките на парка.

„Подобни технологични паркове от години се създават в страните с водещи икономики, но много малко от тях наистина просъществуват и настина изпълняват идейното си предназначение. Точно затова сега е важно да се фокусираме върху изграждането на идейната концепция на технологичния парк, който трябва да бъде напълно готов през 2015 година“, заяви Добрев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още