IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият програмен период ще започне с една година закъснение, смятат от ГЕРБ

Според Томислав Дончев 2014-а година ще бъде нулева за еврофондовете

14:40 | 26.11.13 г. 1
Новият програмен период ще започне с една година закъснение, смятат от ГЕРБ

Новият програмен период ще започне с една година закъснение, а 2014-а година ще бъде нулева за еврофондовете. Това каза на брифинг в парламента Томислав Дончев от ГЕРБ.

Той беше категоричен, че 2014 година ще бъде нулева и вече няма надежда това да се промени. Надеждите са 2015 година да не бъде нулева, каза още той.

Преди дни Европейската комисия (ЕК) изрично напомни на правителството, че когато разработва оперативните програми за следващия период, работи с грешни разчети – прави проекти на база 6.8 млрд. евро, вместо на 7.5 млрд. евро.

Бившият министър по еврофондовете обвини Златанова в непознаване на начина на функциониране на системата на еврофондовете.

„Близо шест месеца след поемането на властта от това правителство ние сме в състояние да имаме вицепремиер, който вместо да управлява системата, се запознават с това как функционира тя. Имаме кабинет, в който вицепремиер и министри си противоречат по отношение на фактите, каза Дончев.

Според него това показва изключително ниско ниво на вътрешна координация. Той обвини Златанова, че руши системата за управление на еврофондовете.

Абсолютно недопустими са системните усилия тази система да се разруши, заяви бившият министър. Дончев се възмути, че никой от правителството не е отишъл в Брюксел, за да преговаря с ЕК да не се спрат еврофондовете. Думите му бяха подкрепени и от друг бивш министър – Лиляна Павлова. Тя също видя разрушаване на системата.

Направихме анализ на това какво ще се случи, ако българското правителството не защити интереса ни - българските общини ги очакват финансови корекции, които могат да достигнат до 500 млн. лева. Това ще доведе до невъзможност те да реализират текущите проекти. Няма диалог с общините, няма чуваемост, каза Павлова.

Владислав Горанов от ГЕРБ пък изрази притеснения за изпълнението на Бюджет 2014 в случай, че се наложи правителството да покрива с държавни пари сметката от лошото управление на еврофондовете.

Ивайло Московски пък предупреди, че има информация, че от 2014 година ще започне наказателна акция срещу София, защото градът е пример за успешно управление на ГЕРБ.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
kroki
преди 10 години
С това говорене ГЕРБ се опитват нескопосано да се оправдаят. ЕК иска отчет как са разходвани средствата по оперативните програми, преди да продължи финансирането. Защото са установени драстични нарушения в обществените поръчки - едни и същи фирми са печели всички търгове, а от некачественото им изпълнение губят всички (справка Дунав мост, магистралите).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още