IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три варианта за моделиране на ОСП

Субсидиите не изпълняват своята основна роля - подкрепа на доходите на фермерите, смятат от ИПИ

13:08 | 15.12.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Три варианта за моделиране на ОСП

Вариант ІІІ – „Повече инвестиции и проектно финансиране”

#

Изходни параметри

Финансов ефект

1 

Прехвърляне на 15% от средствата за директни плащания към ПРСР

ДП – 1,26 млрд. лв. на година след 2016 г.

ПРСР – 896,2 млн. лв. на година след 2016 г.

2 

Плащане на площ

169 лева на хектар

3 

„Зелено” плащане

113 лева на хектар

4

Преразпределително плащане за първите 30 хектара

110 лева на хектар

5

Таван на плащанията над 150 000 евро от 100%

52,6  млн. лева към ПРСР

6

Млади фермери

43 лева на хектар

7

Плащания, обвързани с производството (на литър мляко, килограм месо и тон продадена продукция за плодове и зеленчуци) 

201,5 млн. лв. на година след 2016 г.

8

Плащане за малки фермери

353 лева на хектар (до 5 ха)

Източник: ИПИ

 

При третия вариант има значително по-равномерно разпределение на финансовите стимули и повече капиталови разходи. “Замразяват” се стимулите за разрастване на свръх-едрите стопанства на базата на подпомагане. 

 

Обвързването на плащанията с произведена и реализирана продукция ще доведе до повече стимули за ефективните стопанства и изсветляване на търговията, по-балансирано е и използването на земята, както и по-балансирано развитие на селските райони като цяло. 

 

Изводите

 

Преките плащания на площ имат твърде спорен ефект и влиянието им трябва да бъде ограничено, е изводът на ИПИ. Въпреки някои слабости и риск от злоупотреби, ПРСР се явява по-добър инструмент за увеличаване капиталообразуването.

 

Предложението е обвързаната подкрепа следва да става на базата на произведена и реализирана продукция (литър мляко, килограм месо, тон плодове/ зеленчуци), като по ПРСР трябва да се гарантира еднаквото третиране на отделните сектори по отношение достъп до програми и разглеждане на проекти.

 

Може да се обмисли таван на ДП от 100% за горницата над 150 000 евро с проверка за свързани лица и произход на капитала, предлагат още от ИПИ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
Институтът за пазарна икономика формулира следните цели:- Повишаване брутната добавена стойност на единица площ;- По-балансирано развитие на стопанствата;- Подобряване качеството на стадата;- По-равномерно разпределение на подпомагането;- По-висока инвестиционна активност.И да преизпълним плана за петилетката...Абе тия ИПИ що не се самозакрият?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Ами преди да се изпусна още веднъж, ще подскажа, че в самата статия са се издали, само че по отношение на прираста на отделните сектори спрямо субсидиите за тях: "Схемата води и до неравнопоставеност между секторите в селското стопанство, концентрирайки финансовите стимули в отглеждането на зърнени и технически култури, където отиват 81% от субсидиите." - та както са казали тук, че нарастват тези сектори, където отиват субсидиите, така е очеизвадно, че в единната субсидирана среда се подтискат тези държави, където субсидиите са намалени спрямо тези на другите държави! А субективните глупости от рода на: ниска ефективност => ниски субсидии ; ниско заплащане => ниски субсидии ; високи добиви => ниски субсидии ; са си чиста манипулация прикриваща процеса за маймуните!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Този път се изпусна и го каза доста по-ясно от обикновено. Дори за обикновените. Сигурно затова имаш толкова плюсове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 6
Fiscalist
преди 10 години
Боли ме за фермерите, важното е да се напомпат Агро акциите и цените на земята. Да има $$$ за мен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
Ха, Ха, Ха..."субсидиите не изпълняват основната си роля"Напротив, субсидиите изпълняват основната си роля и тя е да се смаже целенасочено, систематично и генерално "субсидирания" сектор в избрана предварително Държава! - чрез неравнопоставяне на субсидираните в единната субсидирана среда!Най-простото д-во на горната теза е нееднаквостта на "субсидията" за един и същи сектор в различните държави!- Субективната манипулация се крие в манипулиране на избора /субективно/ кой от многото фактори свързани СЪС и определящи смисъла НА субсидиите ще "изберем" за определящ! Манипулацията на маймуните чрез субективизма в тази посока се оказва на практика по-лесна от обективното завеждане на конкретно стадо тревопасни до пасището му...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още