IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Черноморски общини остават без канализация заради забавени проекти

Кметове бавят плановете за изграждане на ВиК мрежи и пречиствателни станции

16:39 | 08.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Черноморски общини остават без канализация заради забавени проекти

26 общини са спечелили европроекти за ВиК мрежи и пречиствателни станции, но все още не са ги представили, а сроковете са изтекли, съобщи bTV.

Проектите са финансирани по програма „Околна среда“ за периода 2007-2013 г. Предвидените средства в програмата бяха над 1,8 млрд. евро, голяма част от тях – за пречистване на отпадните води.

Сред забавените проекти има и планирани пречиствателни станции по Южното Черноморие.

Проектите с най-голямо закъснение може бъдат прекратени, заяви министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. „Ако е невъзможно да се започне изпълнението на проект, да, има такава опасност, тъй като това са проекти, които не могат да се случат в рамките на 3 месеца", посочи тя.

Кметовете по морето твърдят, че нямат вина. Цял Созопол е разкопан заради проекта за водния цикъл, който трябва да пречиства отпадните води по цялото крайбрежие в общината. Проектът на дневен ред от 1989 г., но едва сега е в реализация.

Багерите вървят по стъпките на археолозите. „Разкриваме част от еднокорабна църква от 10-и век, с фрагменти от стенописи", обясни археологът Явор Иванов. Не заради ценните открития обаче и това лято отпадните води ще се изливат край къпещите се туристи.

Зам.-кметът на община Созопол Петя Челепова признава, че и това лято замърсените води няма да се пречистват. „Още миналата година беше направено едно удължаване на отходната тръба, така че да не се усеща това замърсяване", допълва тя.

В Равда ситуацията е подобна - Слънчев бряг и съседните курорти ще бъдат включени в разширената пречиствателна станция не това, а другото лято.

Разрастването на Бургас като курорт налага и нови пречиствателни станции, но градът едва успява да догони строителния бум. „Изграждането на публичната инфраструктура фатално закъсня, в сравнение с частния инвеститорски интерес и наистина се нанесоха поражения на околната среда", признава зам.-кметът на града Атанаска Николова. В момента се работи по няколко проекта - най-мащабният от които за пречистването на водите на няколко квартала.

По-лесни процедури

Морските общини настояват да бъдат улеснени процедурите при инфраструктурните проекти. Това може да стане с промяна в Закона за обществените поръчки (ЗОП), която да позволи строителството да не спира, докато се проверява имат ли основание жалбите, предлагат кметовете.

Нужно е и увеличаване на административния капацитет на Министерството на инвестиционното проектиране, откъдето сега минават за одобрение всички проекти, твърди местната власт.

Исканията на малките населени места са различни - евросубсидиите за новия програмен период - 2014-2020 година да стигат и до тях, като се вложат и средства за борба с обезлюдяването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още