IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столичани ще събират боклука в нови цветни контейнери

Целта е да спрат кражбите на пластмаса и хартия, твърдят експерти

14:44 | 24.03.14 г.
Столичани ще събират боклука в нови цветни контейнери

До края на месеца в столичните квартали "Люлин", "Връбница" и "Подуене" ще бъдат разположени нови контейнери за разделно събиране на отпадъците. Те ще бъдат тип "Иглу", каквото е изискването на Столична община, коментира пред  журналисти прокуристът на "Екобулпак" Георги Славчев, цитиран от БТА.

Новите жълти контейнери "Иглу" имат по-голяма височина и тесен отвор, в който да се поставят пластмасовите и хартиени отпадъци. С тези кофи полезната смет ще е защитена от вандали, метеорологични условия, замърсяване с битов отпадък и от кражби, коментираха специалисти. В подобен зелен контейнер ще се изхвърлят стъклените отпадъци.

Припомняме, че напоследък компаниите, които отговарят за оползотворяването на отпадъците, твърдят, че клошарите са основната причина системата да не работи ефективно. Под натиска на големите фирми се очаква с промени в Закона за управление на отпадъците пунктовете за изкупуване на хартия, пластмаса и стъкло да се изместят от кварталите в промишлените зони, както вече се случи с площадките за изкупуване на отпадъците.

Новите контейнери ще бъдат поставени във всички столични квартали до края на годината, съгласно новите изисквания на Столична община, която сключва договори с организациите за оползотворяване на отпадъците от опаковки за обслужване на системата.

Внедряването на тези контейнери ще помогне на системата да се събира по-чист отпадък, коментира Славчев. Същевременно специалистът изрази опасения, че в резултат ще намалее общо събраният отпадък през системата.

„Надявам се по-малко да могат да крадат клошарите от контейнерите, защото това е много сериозен проблем, който категорично демотивира хората да събират разделно“, каза той.

Георги Славчев коментира още, че за повишаване на ефективността на системата за разделно събиране на отпадъци е необходима промяна в наредбата за такса "Смет". Според него въвеждането на система за стимули и санкции ще има най-добър резултат.

„Трябва да се променят наредбите и хората да виждат, че ако събират разделно, ще плащат по-малка такса“, каза Славчев. По думите му "удрянето по джоба" ще накара и българите да събират разделно отпадъците си, подобно на германци, австрийци, португалци и др. През 2003 г. делът от населението, което събира разделно отпадъците си в Португалия, е бил 38 на сто, през 2011 г. - 69 на сто, а през 2014  г. - 71 на сто, коментираха от оползотворяващата организация, която обменя опит с португалските си колеги по проект, финансиран от оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още