IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евросредства ще подпомагат създаване на "дигитални работни места"

Задължително условие е парите да отиват само за обучения, които отговарят на нуждите на пазара на труда

17:45 | 09.06.14 г.
Евросредства ще подпомагат създаване на "дигитални работни места"

През следващите седем години с европейски средства ще бъде финансирано обучението на специалисти в няколко приоритетни сфери. Засега социалното министерство е фокусирало вниманието си към бизнесите, създаващи „зелени“ и „бели“ работни места, както и към сектора на високите технологии, където ще се подпомагат така наречените „дигитални работни места“. Това научи Investor.bg от заместник-министъра на труда Росица Янкова.

Средствата ще бъдат осигурени по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, но задължително условие е да се дават пари само за обучения и квалификации, които отговарят на нуждите на пазара на труда.

Конкретно кои ще бъдат сферите на дейност предстои да се решава чрез съдействието на работодатели по региони, които ще посочват от какви кадри имат най-голяма необходимост.

На този етап от министерството смятат, че нуждата от програмисти на пазара на труда е най-голяма и затова ще се инвестира в този тип обучения. По програмата ще могат да кандидатстват както безработни, така и заети лица, като идеята е те да бъдат обучени на по-високо ниво и да заемат позиции на специалисти, коментира заместник-министърът.

От министерството очакват новата концепция за финансиране на курсове и квалификации да даде по-добри резултати отколкото провежданите през предходния програмен период. Досега обученията бяха основно по чужд език и компютърни умения, тоест квалификации, откъм които пазарът на труда е пренаситен.

Припомняме, че схеми като “Аз мога повече” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ до 2013 година беше сред най-критикуваните тъкмо заради професионалните квалификации, които се подпомагаха. Например в началото на миналата година стартираха обучения за придобиване на професионална квалификация по професия "Библиотекар", при която в продължение на една година читалищните библиотекари изучаваха дисциплини, които им осигуряваха свидетелство за придобита по-висока степен на  квалификация по професия "Библиотекар".

Евросредства от програмата за човешките ресурси ще се дават и за разработване на стратегии за кариерно развитие на служителите, работещи в малките и средни предприятия. Целта е работодателите сами да обучават наетите от тях и така да се намали пропастта между изискванията на бизнеса и квалификацията на работната ръка.

Припомняме, че през новия програмен период на програмата „Развитие на човешките ресурси“ (2014-2020) над 100 милиона евро ще бъдат насочени и  към микро, малък и среден бизнес с цел създаване на нови работни места. Половината от тях са заложени за предприемачество - развиване на собствен бизнес от млади безработни хора, а останалите - за социални предприятия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още