IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Директорът на Фонд "Земеделие" не вижда основание да подава оставка

Има риск България да загуби 1,2 млрд. евро субсидии, твърди Мирослав Николов

09:55 | 02.07.14 г.
Директорът на Фонд "Земеделие" не вижда основание да подава оставка

Директорът на ДФ "Земеделие" не вижда основание да подава оставка. По негови думи това е първото ръководство на разплащателната агенция, което е изпълнило ангажиментите си.

„Не виждам основание към момента да подам оставка. Ние сме първото ръководство, което разплати всички пари. Аз съм си изпълнил ангажиментите“, заяви пред БНР Мирослав Николов, изпълнителен директор на ДФ "Земеделие".

През последните месеци се води кампания за дискредитиране на ръководството на Фонда, допълни той в отговор на вчерашното изявление на агроминистъра Димитър Греков, че тази седмица ще поиска оставката на ръководство на ДФЗ. Греков обаче не посочи конкретна причина като каза само, че имало оплаквания от работата на Фонда.

Николов вижда вероятност в момента да се води политическа битка за овладяване на Фонда, защото това е една от институциите с голям ресурс.

„Имаме годишен бюджет от над 2 млрд. лв. – може да прецените какъв е наистина залогът. Неприятно съм изненадан, че през последните месеци се води истинска целенасочена кампания за дискредитиране на ръководството. Досега тя беше безадресна, хвърляха се някакви обвинения в публичното пространство без конкретен адресат, но от вчера вече това е самият земеделски министър“, каза още Николов.

Той определя като странни опитите за смяна на ръководството на ДФЗ точно преди оставката на правителството, „в момент, в който държавата е поставила под карта около 2,5 млрд. лв., които са залог за следващи авансови плащания“.

Според Николов, може би точно поради тази причина сега шефовете на ДФЗ били политически неудобни. „Може би се цели да се сложат послушни хора, които да осигуряват финансиране на определени политически кръгове, да не бъдат експерти начело на Фонда“, предполага той.

По повод скандала с одобрените агропроекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), с които са били купувани луксозни коли и яхти, Николов заяви, че такива проекти са били одобрявани през 2012 г. Той припомни, че сега е сложен таван от 47 хил. лв. за автомобилите, които се купуват с евросредства.

Мирослав Николов коментира още един казус – изнесената в пресата информация, че България може да загуби над 1 млрд. евро субсидии, тъй като Брюксел иска допълнителни проверки на изплатени през 2012 и 2013 г. средства. Проблемът е, че в момента няма избран сертифициращ орган, който да потвърди направените проверки, тъй като се обжалва търгът за избора му. Вчера земеделският министър каза, че е получена отсрочка до края на юли Брюксел да получи поисканите от България данни, заверени от одитор.

„Под риск са голяма част от парите, още от октомври 2012-а – октомври 2013-а. Те вече са платени, но заради липсата на сертифициращ орган ЕК поиска допълнителни проверки и контроли. Фондът извършва всички тези необходими проверки. Ние все още не можем да удостоверим тези неща пред ЕК“, коментира Николов.

Той обаче е скептично настроен, че ще бъде спазен срокът и обясни какво следва, ако това не стане – според него сега са под риск 1,2 млрд. евро от предходната финансова година. Ако до края на тази година не бъде избрана фирмата, която да одитира и да бъде сертифициращ орган, България може да върне на ЕС няколко милиарда евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още