IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съвет по финансови корекции ще решава споровете при санкции на европроекти

Целта е да се решават конкретни казуси, така че да не се стига до съдебна процедура

16:01 | 29.10.14 г.
Съвет по финансови корекции ще решава споровете при санкции на европроекти

Съвет по финансови корекции ще играе ролята на медиатор при спорове между получатели на евросредства и управляващи органи, реши днес Министерският съвет. Целта е да се решават конкретни казуси, така че да не се стига до съдебна процедура, съобщи пресслужбата на кабинета.

Новосъздаденият Съвет ще подпомага правителството при определянето на финансови корекции за нарушения при обществени поръчки и договори по проекти, съфинансирани със средства от Евросъюза. Председател на Съвета е вицепремиерът по управление на средствата от ЕС – в случая Илияна Цанова.

Припомняме, че след блокирането на средствата по оперативна програма „Околна среда“ през ноември 2013 г. заради проблемни търгове, организирани от общините, се наложи екоминистерството да направи проверки за направените разходи и обществени поръчки  в периода 2010 - 2013 г. включително.

Бяха открити нарушения по 149 договора на 87 общини и бяха наложени финансови корекции, но местната власт ги оспорваше и част от санкциите паднаха в съда. Едно от сериозните възражения на кметовете срещу санкциите беше, че по обществените поръчки са се произнасяли както КЗК, така и Върховният административен съд (ВАС).

Днес министрите са решили още да бъде създаден Координационен съвет към правителството, който ще го подпомага на експертно равнище като обсъжда текущи въпроси, свързани с управлението на средствата от ЕС. И тук председател е Илияна Цанова.

По-рано днес тя съобщи, че кабинетът е одобрил промени в методологията за определяне на финансови корекции.

Няма да се налагат корекции за сметка на изпълнителите на проекти, ако те са спазили изцяло разпоредбите на приложимото законодателство или ако е установено нарушение от Изпълнителна агенция „Одит на средствата от ЕС”, но  бенефициентът се е съобразил с  постановено решение на КЗК или ВАС. Също така ако в обявлението или документацията са заложени изисквания или критерии за оценка, които са били предмет на контрол от страна на КЗК и ВАС и бенефициентът се е съобразил с изрични указания на управляващия орган, също няма да се налагат санкции.

С промените се дава възможност да се налага по-малка корекция (до 10%), когато към конкретната поръчка не би имало интерес от страна на икономическите оператори в другите държави-членки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още