IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пускат плащанията по програма "Околна среда" до две седмици

Очакваме около 700 млн. лв. до края на годината, обяви Илияна Цанова

14:12 | 29.10.14 г. 1
Пускат плащанията по програма "Околна среда" до две седмици

Най-късно до две седмици ще бъдат възстановени плащанията по спряната оперативна програма "Околна среда", съобщи вицепремиерът Илияна Цанова след заседанието на кабинета.

"Очакваме да получим около 700 млн. лв. до края на годината по програмата", уточни тя.

Добрата новина дошла вчера след разговор с еврокомисар Йоханес Хан и след приключилите проверки от страна на ЕК. Цанова припомни, че плащания няма в последната една година и бюджетът не издържа повече да ги покрива.

Към момента от бюджета са разплатени 450 млн. лв. по "Околна среда" и спрените две оси на „Регионално развитие“.

Припомняме, че заради нарушения при обществени поръчки, организирани от общините, Брюксел замрази през ноември 2013 г. средствата по "Околна среда". Това постави под риск изпълнението на проектите, тъй междувременно държавата също спря да разплаща изпълнените дейности. През последните месеци за строителните дейности се плаща от бюджета в очакване ЕК да „размрази“ програмата.

Днес правителството одобри промени в методологията за определяне на финансови корекции при нарушения, свързани с възлагането и изпълнението на обществени поръчки и на договори по проекти, съфинансирани от европейските фондове.

Целта е да се въведе ясен подход за определяне на случаите, в които финансовата корекция не следва да бъде за сметка на бенефициента, както и обективни критерии за покриването й.

Още новини от България четете в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
KostadinovK
преди 9 години
Документите за обезпеченията са изчезнали, каза още ГуневOpaaaaaaa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още