IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Народното събрание окончателно прие закона за еврофондовете

Бенефициентите ще могат да обжалват финансови корекции по реда на АПК

18:52 | 10.12.15 г.
Народното събрание окончателно прие закона за еврофондовете

Народното събрание най-накрая окончателно прие Закона за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове.

Подготовката и приемането на специален закон за еврофондовете бяха замислени още по време на предишното правителство на Бойко Борисов. Заради смяната на властта обаче работата по законопроекта беше “замразена” и тръгна по идея на вицепремиера в служебното правителство на Георги Близнашки Илияна Цанова.

Първоначалните планове бяха текстовете да влязат за обсъждане от парламента още миналата пролет. Те обаче не се осъществиха заради забавените съгласувателни процедури.

С новия закон не се прави генерална промяна в системата на управление на еврофондовете. Разписват се и се стандартизират обаче всички административни производства в процеса на кандидатстване, разпределение и усвояване на средствата. Предвиждат се и глоби за служителите в системата, които не спазват определените в нормативните актове срокове.

За управлението на средствата от ЕС се предвижда да отговарят Министерският съвет, заместник министър-председател или министър на европейските фондове и министърът на финансите.

Министерският съвет разполага с шест месеца да подготви подзаконовите нормативни актове, свързани с прилагането на закона за еврофондовете, включително реда за осъществяване на проверките на управляващите органи при съмнения за нарушения. С допълнителен акт ще се определят и редът и механизмите за функционирането на новата система ИСУН 2020, за която е предвидено да дава възможност за пълно електронизиране на процеса по кандидатстване и отчитане на проектите.

Системата ИСУН 2020 ще обхване и Програмата за развитие на селските райони и Програмата за морско дело и рибарство за новия програмен период (2014-2020 г.).

Финансовите корекции по европейските проекти ще могат да се обжалват по реда на Административно-процесуалния кодекс (АПК), записано е в закона. По същия ред ще могат да се оспорват и други актове и документи на управляващите органи на оперативните програми.

Финансова корекция може да се извърши за целия проект или за отделна дейност, отделен договор с изпълнител или за отделен разход. Размерът на финансовата корекция трябва да е равен на реално установените финансови последици на нарушението.

Законът предвижда безвъзмездната финансова помощ да се предоставя чрез подбор на проектни предложения и чрез директно предоставяне на конкретен бенефициент.

Депутатите не приеха предложението на Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт/ думата "подбор" да бъде подменена с "конкурс", какъвто термин, по думите му, бил използван навсякъде в европейското законодателство, съобщава БТА.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ отбеляза, че не е правилно да се прави аналогия със Закона за обществените поръчки. Там в резултат на конкурс се избира един изпълнител, тук се прави списък в низходящ ред на класираните проектни предложения и голяма част от тях ще бъдат одобрени за финансиране, посочи тя.

Има случаи, в които сумата по съответната програма е достатъчно голяма и е възможно всички в този списък да бъдат финансирани, отбеляза Стоянова. 

Няма да участват в процедурите за подбор на проекти лица, които са били отстранени от участие в обществени поръчки или които не са изпълнили разпореждане на Европейската комисия за възстановяване на предоставената им неправомерна и несъвместима държавна помощ, записаха депутатите, предвиждат текстовете.

Разписват се и ясни срокове за осъществяване на плащанията по проектите. На всяко тримесечие ще се провеждат и срещи на отговорните министри, представители на управляващите органи и на бенефициентите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още