IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меглена Кунева очаква силно критичен доклад от ЕК

Законът за борба с корупцията не мина и на първо четене, бавим и Закона за съдебната власт, посочи вицепремиерът

10:43 | 13.01.16 г. 2
Меглена Кунева очаква силно критичен доклад от ЕК

Докладът на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка ще бъде доста критичен, особено в частта с борбата срещу корупцията, прогнозира в ефира на БНР вицепремиерът Меглена Кунева. Тя припомни, че подготвеният от нея законопроект срещу корупцията по високите етажи на властта не можа да мине първо четене в Народното събрание.

Кунева очаква и критики от Брюксел по отношение на Закона за съдебната власт. В предишния доклад по напредъка на страната ни по отношение на ключовите за ЕС сектори - борба с корупцията, престъпността и съдебна реформа, е имало препоръка за промени в съдебната система, които не са изисквали промяна в Конституцията и е можело да бъдат направени, категорична е вицепремиерът.

"За съжаление, тази констатация ще намери отново потвърждение и в новия доклад", каза тя и допълни, че слабите страни се знаят, "просто трябва да се премине към действие".

Очакване за критики в доклада на ЕК, който ще бъде публикуван на 27 януари, изказа преди дни и правосъдният министър Екатерина Захариева. Тя посочи, че страната ни е забавила темпото на съдебната реформа и това ще бъде отразено от Брюксел. 

"Нямам нищо против министър-председателят да се ангажира с антикорупцията", каза още Меглена Кунева и допълни, че се надява този път нейният проект за промени в законодателството да бъде приет.

Тя поясни, че е "готова да плати всяка цена" по отношение на готвения закон, но не уточни дали това означава и че е готова на компромисни промени. 

"Ще предложа решения, които депутатите ще обсъдят", допълни още вицепремиерът и посочи, че едно от тях е да има много целенасочен, фокусиран обхват на лицата, които ще бъдат проверявани по антикорупционния закон. Докато здравеопазването и образованието са рискови за податливост към корупция, директорите на болниците и ректорите на университетите също ще попадат в обхвата на подобен закон, даде пример Кунева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 19 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
"Докато здравеопазването и образованието са рискови за податливост към корупция, директорите на болниците и ректорите на университетите също ще попадат в обхвата на подобен закон, даде пример Кунева." А инфраструктурното строителство и европрограмите няма да попадат, щото там са нашите хора. Те точат само 10 пъти повече от здравеопазването и образованието. Батко и братко - оправдан, а дори не е съден хидроинженера Доган. Така ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Ооо Пръмова куковице, защо не си в опозиция тогава? С какви очи гледаш избирателите си, с какви очи казваш това в национален ефир?Всичките дето се нароихте от Кобурггота сте такива, безпринципни кариеристи, с единствена цел да са във властта и да цоцкат. Ти, Велчев, оня.. Севлиевски, Кошлуков, Ники Василев, та дори и самия ТОЙ, Пфу, отвратително
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още