IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Дончев: Ресурсът на Инициативата за МСП ще бъде мултиплициран

Много изпълнители на проекти с наложени санкции съдят държавата

12:36 | 06.04.16 г.
Т. Дончев: Ресурсът на Инициативата за МСП ще бъде мултиплициран

Ресурсът на оперативната програма „Инициатива за малки и средни предприятия“ ще бъде мултиплициран между 4 и 6 пъти, заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на блиц контрол в парламента. 

Той припомни, че по новата програма общият обем на средствата е 103 млн. евро, като те не са грант, а финансов инструмент. Банките ще са в ролята на доставчици от последна инстанция и са длъжни на мобилизират допълнително средства, като се очаква фирмите да получат финансиране при облекчени условия.

Като изключим тези 103 млн. евро, налице са още 660 млн. евро, които ще бъдат управлявани от Фонда на фондовете. На пазара са достъпни и средствата от „Джереми“ от стария период, тъй като част от средствата са възстановени вече, каза Дончев.

На въпрос от БСП дали е наложена финансова корекция от 250 млн. евро от сертифициращия орган по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), Дончев отрече да има такава информация.

"Корекциите по оперативните програми вече са достигнали 380 млн., от тях към 300 млн. са наложени през 2014 г. Корекции се налагат за нарушения на ЗОП или при дефект в изпълнението", допълни вицепремиерът, без да уточнява валутата.

Темата с корекциите не е затворена, защото много бенефициенти, особено наказаните през 2014 г., съдят държавата. При произнасяне на съда в тяхна полза това ще има ефект върху държавния бюджет, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още