IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДФЗ: В ход са процедури за финансови корекции по общинските проекти

Санкция за ВЕИ мощности е редуцирана до 4,7 млн. евро, информира Фондът

18:05 | 06.04.16 г.
ДФЗ: В ход са процедури за финансови корекции по общинските проекти

В момента вървят процедури за финансови корекции по общински проекти, реализирани със средства от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), съобщи Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).

Фондът изпрати информация за наложените към момента корекции и неприключилите процедури, след като днес от парламентарната трибуна социалистите попитаха вицепремиера Томислав Дончев дали е наложена финансова корекция от 250 млн. евро по ПРСР. Дончев припомни на депутатите, че корекции се налагат за нарушения на Закона за обществените поръчки (ЗОП) или при дефект в изпълнението.

В официална позиция на ДФЗ се казва, че към настоящия момент са влезли в сила няколко финансови корекции, наложени по одити от службите на ЕК. 

От Фонда посочват две решения за изпълнение - 2015/103 от от 16 януари 2015 г. и 2015/2098 от 13 ноември 2015 г. за изключване от финансиране от страна на ЕС на някои разходи, направени от държавите членки в рамките на Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ) и на Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР), от които :

по мерки 321, 322, 511 – 19,5 млн. евро,
по мерки 121, 123 – 317 хил. евро,
по мерки 141, 511 – 1,6 млн. евро,
по мярка 112 – 4,6 млн. евро.

В ход е процедура по общинските мерки, по която след представяне на мотивирани отговори от страна на България предложената от ЕК санкция е намалена.

По първоначалните заключения от одитните доклади, сумата, предложена за изключване, е била 235 млн. евро, но след представени допълнителни аргументи от страна на ДФЗ, изцяло е отпаднала санкция за над 97 млн. евро, свързана с констатации по отношение на Гаранционния фонд.

Към настоящия момент в процедура са 3 обединени одита по общинските мерки за периода 2013-2014 г. с първоначално предложени санкции от 33,3 млн. евро, за които предстои помирителна процедура. От ДФЗ очакват тази санкция да се редуцира допълнително.

По отношение на предложена санкция в размер на 28,2 млн. евро, във връзка с финансирането на проекти за ВЕИ,  след предприемането на мерки на национално ниво, включително законодателни промени и преоценка на контролните дейности, България е поискала мотивирано преразглеждане на предложената финансова корекция.

Службите на ГД „Земеделие” са взели предвид новонастъпилите факти и финансовата корекция е редуцирана до 4,7 млн. евро, информира Фондът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още