IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините ще получат допълнително средства за енергийна ефективност

Финансирането е по програма „Енергийна ефективност и възобновяема енергия“

16:55 | 03.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Министерството на енергетиката предоставя допълнително 1,6 млн. лева за проекти за енергийна ефективност по програма „Енергийна ефективност и възобновяема енергия“. Средствата ще получат общини, които вече са сключили договори за безвъзмездна помощ по програмата.

Министерството припомня, че през септември 2015 година е подписало с 32 общини договори по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство на обща стойност 20,5 млн. лв. 

Средствата са разпределени по две мерки – за повишаване на енергийната ефективност с бюджет над 11 млн. лв., и за възобновяема енергия за отопление в общински и държавни сгради – с бюджет над 9,4 млн. лв.

С днешната покана се предоставят допълнително над 1,6 млн. лева за изграждане на високоефективни отоплителни системи в общински сгради, използващи конвенционални горива.

Средствата са спестени от вече обявени и договорени процедури по програмата.

Основно изискване е сградите, за които кандидатстват общините, да имат изпълнени основни мерки за енергийна ефективност - подменена дограма, изолация на стени и покрив. Приоритетни са сградите със социално значение – училища, болници, домове за възрастни хора и други.

Проектите могат да бъдат в едно от следните две направления: мерки за енергийна ефективност или мерки за използване на възобновяеми енергия.

Размерът на безвъзмездната помощ е от 20 хил. до 200 хил. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още