IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НПО е обхванало над 700 семейства в специална програма за жилищни подобрения

Хабитат скоро ще продължи и с проекта си за жилищни медиатори, в момента се водят преговори за финансиране

10:05 | 01.08.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Хабитат България</em></p>

Снимка: Хабитат България

Повече от 700 бедни и маргинализирани семейства с над 1 000 деца в тях са се възползвали от специалната програма на "Хабитат България" за отпускане на малки, безлихвени заеми за подобрения по жилищата през последните две години, през които се осъществява програмата, съобщи директорът на организацията Минчо Бенов.

Програмата се осъществява благодарение на фонд, осигурен с финансовата подкрепа на фондации "Велукс", и разпределен чрез партньори на организацията в 6 града от страната. За периода отпуснатите заеми са повече от 400. Разликата с броя на семействата се обяснява с това, че в едно жилище обичайно живее повече от едно семейство.

Програмата е предназначена да подпомага хора с ниски доходи, основно от малцинствени и маргинализирани групи, които не биха имали достъп до друго финансиране, обясни Бенов. "Хабитат България" ги подкрепя и с обучителни и образователни инициативи чрез организациите партньори – финансова грамотност и управление на личния бюджет, енергийна ефективност, подобрения на дома и т.н. През различни обучения са преминали над 200 души.

С парите хората правят различни подобрения по жилищата си, за да живеят в по-адекватни условия – например ремонт на покриви, смяна на дограми, топлоизолация, ремонт на бани и санитарни помещения, прокарване на течаща вода в жилището и т.н. 

Организацията планира да продължава да увеличава обхвата си на действие и в други градове на страната. От миналата година се работи в Сливен, скоро ще започне работа партньорската организация в Шумен, провеждани са срещи и в Бяла Слатина и Пещера.

Организацията отпуска безлихвени заеми в размер на от 200 до 1 000 лева в зависимост от доходите на получателите им, така че да се изпадат в прекомерна задлъжнялост, обясни Минчо Бенов. Получателите освен това допълнително се подбират от партньорите на "Хабитат България" – да имат някакви доходи от легална трудова дейност, да са отговорни и коректни, т.е. да изплащат получения заем, така че парите в последствие да бъдат отпуснати и на други нуждаещи се. Семействата, които получават заеми, обикновено се ползват и от други социални услуги на организациите партньори на "Хабитат България" – семейно консултиране, обучения, курсове, здравна помощ и други.

Фондът за жилищни подобрения поне засега е обезпечен до 2019 г., посочи Бенов, като уточни, че ще се търси финансиране програмата да продължи да се изпълнява и след това.

"Хабитат България" в момента преговаря за финансиране, за да продължи и с проекта си за жилищни медиатори. Пилотният проект, финансиран от Програмата за подкрепа на неправителствени организации по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г., е приключил. Той се развиваше в три общини - София, Кюстендил и Търговище, като организацията отчита доста обнадеждаващи резултати.

Основните проблеми, за решаването на които са съдействали жилищните медиатори, са свързани с липса на инфраструктура, незаконно изградени жилищни постройки, жилища, построени върху терени извън регулация, лошо състояние на жилищата и т.н.

Организацията се е опитала да вкара жилищните медиатори в т.нар. делегирани дейности на местните администрации, за да може да получат финансиране от бюджета. Засега обаче няма такъв интерес от страна на администрацията.

Същевременно организацията е създала и работна група, в която участват и няколко главни архитекта на общини, която се занимава с градоустройствените проблеми на ромските махали. Няколко общини вече са започнали стъпки за подготовка на необходимите планове, за да се опитат да въведат някакъв ред в кварталите.

Освен финансовата помощ за жилищните подобрения "Хабитат" предоставя допълнително финансиране на партньорските си организации по места в размер 25% от фонда, който управляват. Грантовете те използват за организиране на допълнителни образователни услуги, насочени към деца. В Кюстендил на пример организацията е направила курсове по български език за деца, в Търговище е организирана занималня, в която се въвличат и родителите, а в Дупница – по модел за приемственост между детската градина и началното училище с цел социализация и интеграция.

Специално за децата от "Хабитат" са разработили и настолна игра, с която те усвояват начини за спестяване на средства, мерки и практики за енергийна ефективност, хигиена и т.н.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още