IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоминистерството ще търси финансиране за електромобили

Кръговата икономика и чистотата на въздуха ще са приоритет в следващия програмен период, заяви Нено Димов

15:50 | 18.02.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Кръговата икономика и чистотата на въздуха с акцент върху електромобилността ще са приоритет при подготовката за следващия програмен период на Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС), съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов. Днес в Банско се провежда изнесено заседание на парламентарната Комисия по околната среда и водите. 

Проблемът със замърсяването на въздуха ще продължи да е приоритет и в следващия период на ОПОС, каза Димов, цитиран от екоминистерството.

Сега за целта са заделени 111 млн. лв., насочени към седем общини. „Тези средства няма да са достатъчни и затова ние разглеждаме проектите като пилотни, така че след тяхната реализация да имаме основание да настояваме да се осигури ресурс в следващия период“, отбеляза министърът.

Според изчисленията на Световната банка при подготовката на Националната програма за атмосферния въздух (2018-2024 г.) между 480 млн. и 880 млн. лв. ще са необходими за справяне със замърсяването на въздуха.

Освен за смяна на отоплителните уреди, ще опитаме да договорим средства за намаляване на замърсяването от автомобилния трафик чрез електрификация на публичния транспорт, както и за стимулиране на домакинствата за закупуване на електромобили, каза министър Димов. Търси се възможност за финансиране и по програма LIFE на ЕС, както и от държавния бюджет. Според него общините също трябва да имат своя ангажимент.

Кръговата икономика ще е в центъра на следващия период, съобщи още Димов. Ще се отвори широко обхватът на програмата към повторната употреба на строителни отпадъци, на водата и на други ресурси.

Важно е как ще се справим в график с подаването на проекти на 14-те консолидирани ВиК по ОПОС 2014-2020, за да защитим достатъчно голяма сума за следващия програмен период, каза министърът.

На въпрос за финансирането на пречиствателни съоръжения за малки общини от 2000 до 10 000 жители той съобщи, че са променени правилата на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), като е дадена възможност да се финансират и проекти на малки общини.

Управлението на зоните от европейската мрежа „Натура 2000“ също ще трябва да се гарантира през следващия програмен период, за да се реализират програмите и плановете, които се подготвят в сегашния, добави министърът. Трябва да видим как този период може да завърши с реалното оформяне на мрежата „Натура 2000“ и с повече теренна работа, а през следващия – да се финансират консервационни мерки и да се подпомогнат местните структури, които се създават с промените в Закона за биологичното разнообразие (ЗБР).

Министърът представи пред депутатите промените в закона. „Местните общности знаят най-добре как да развиват своите райони. Целта на ЗБР е да даде повече възможности те да взимат решения“, каза той.

Нено Димов информира депутатите за изпълнението на ОПОС 2014-2020. През май 2017 г. стартирахме с 3% изплатени суми и сертифицирани 1,3%. Към 1 януари 2019 г. са изплатени 16% и са сертифицирани 15%, отбеляза той.

Последна актуализация: 13:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 4 години
Да продаде дървесината от втория лифт и готово
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още