IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Зелените инвестиции“ в пивоварството намаляват вредните емисии със 7% годишно

Българските заводи пестят по 2 литра вода при производството на всеки литър бира

12:40 | 06.06.12 г.
„Зелените инвестиции“ в пивоварството намаляват вредните емисии със 7% годишно

В резултат на направените инвестиции в енергоспестяващи производства пивоварната индустрия в Европа се нарежда в челните места по прилагане на екологични практики. В периода от 2008 до 2010 година пивоварите са изразходвали 3.8% по-малко енергия за производството на литър бира, което води до 7.1% спад в емисиите на въглероден двуокис.

Това се посочва в независимия доклад на холандската консултанска компания КВА Бедрийфсадвизеурс Б.В. и британската Кампден БРИ, които са анализирали ефекта от зелените инвестиции, реализирани от 156 европейски пивоварни, произвеждащи 62% от бирата в Европа.

Пивоварната индустрия зависи изключително от естествените ресурси като водата например, която съставлява 90% от съдържанието й. В резултат на въведените иновационни технологии за производството на 1 литър бира са необходими средно от 2,5 до 6,5 литра вода.

Анализът показва, че за последните 2 години европейските пивовари са успели да намалят употребата на вода в производството с приблизително 4.5% за литър бира. В резултат на това средните стойности, постигнати от европейските производители вече са 4,2 литра. България се приближава до тези стойности, като използва 4,5 литра, което е близо 2 литра под максимума, съобщиха от съюза на пивоварите.

През 2010 европейските пивовари са спестили около 8 милиарда литра вода - количество, необходимо за производствения процес на още 32 средни по размер пивоварни с капацитет  500 хиляди хектолитра годишно, се посочва още в доклада.

Пивоварната индустрия отбелязва сериозни постижения и при пречистването на отпадните води и повторната употреба на остатъчните вещества от производството.

През отчетната година животновъдството е използвало 6 млн. тона отпадни вещества от заводите.

Друга част от вторичните продукти се използва и за производството на биогаз. Отчетените в доклада количества зелена енергия са със 7% повече от 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още