IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булгаргаз: Най-спорно при преговорите с Газпром е ценообразуването

Стремежът на Булгаргаз е цените на руския газ за България да паднат с поне 15%

18:45 | 09.07.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Булгаргаз: Най-спорно при преговорите с Газпром е ценообразуването

Най-спорният въпрос при преговорите с Газпром относно новия дългосрочен договор за доставки на руски природен газ за България е ценообразуването. Това заяви пред журналисти днес изпълнителният директор на Булгаргаз Димитър Гогов.

Вчера той бе на работно посещение в Москва, именно за да обсъди с ръководството на Газпром договора за доставки на газ за България от 2011 г.

Шефът на Булгаргаз посочи, че друг спорен въпрос е и кога да бъде подписан този договор.

От Булгаргаз вече заявиха, че биха искали това да стане до края на тази година, тъй като тогава изтича основният договор за доставки на газ от Русия.

По думите на Гогов цената на петрола ще продължи да бъде един от основните ценообразуващи фактори при газа, както е обикновено при дългосрочните договори.

Гогов посочи още, че вчера не е говорено с Газпром за конкретни количества газ, които ще получаваме годишно.

По време на вчерашната среща в Москва е било обсъдено и изпълнението на записаното в меморандума от 2006 г., т.е. да се гарантира потреблението на газ в България.

Конкретните количества газ, допълни Гогов, ще зависят от подадените от Булгаргаз прогнози за потребление, както и от начинът, по който България ще дължи неустойки, ако не закупи заявените предварително количества.

Димитър Гогов отказа да се ангажира на сегашния етап на преговорите за конкретни цифри с колко би могла да намалее цената на руския газ за България според новия договор. Шефът на Булгаргаз посочи само, че стремежът ще е „това да бъде съществено, например с повече от 15%”.

За целта ще се анализира движението на цените на газа през последните 12 години, като стремежът на Булгаргаз ще бъде да се заложат такива ценообразуващи фактори, които да отразяват най-близката до среднопретеглената цена, и респективно да отразяват развитието на газовия пазар и покупателната способност на българските потребители.

Шефът на Булгаргаз съобщи, че до 10 август Газпром би трябвало да изпрати в писмена форма вижданията си за доставките на газ за България от 2011 г. След това в 14-дневен срок Булгаргаз ще даде своето становище по въпроса, а след още две седмици предстои нов етап на преговорите с Газпром.

Димитър Гогов посочи още, че Булгаргаз отново е потвърдил вчера, че иска да бъде сключен директен договор за доставки на руски газ с Газпром Експорт без участието на посредници.

По-рано днес министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков каза в тази връзка, че „срещаме разбиране от Русия по въпроса за отпадане на посредниците при доставките на газ, но засега въпросът не е решен”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
hristosotirov
преди 13 години
България да плати неустойки за договорени за потреблението след години , руснаците хлопа ли им нещо , ами ако вдигнат цените няколко пъти ,и тогава ли трябва да им плащаме неустийки , и аз искам да имам такава фирма дето да си продавам на каквато цена си искам , а и да ми плащат неустойки ако не купуват от мен , чрез договор с неустойки сигурно искат да елиминират проекта "Набуко", не че и някой е почнал тоя проект , но ако е по-евтина газта сравнение руснаците , защо пък трябва да купуваме от тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още