IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Ворскла стийл" иска да види активите на Кремиковци, преди да реши за търга

Според изпълнителния директор на дружеството цената на обособената част от имуществото на комбината е прекалено висока

15:44 | 28.07.10 г.
"Ворскла стийл" иска да види активите на Кремиковци, преди да реши за търга

Ръководството на „Ворскла Стийл - България“ ще оповести намерението си дали ще участва в търга с тайно наддаване за производствени активи на „Кремиковци“, ако бъде допуснато да се запознае със състоянието на активите на дружеството. Това каза на пресконференция изпълнителният директор на дружеството Виктор Демянюк, цитиран от БТА. 

Търгът за производствената площадка, ведно с всички активи, свързани с производствената дейност на металургичния комбинат, ще се състои на 13 септември.

Искаме да бъдем допуснати да погледнем състоянието на активите, след това ще излезем със становище дали ще участваме или не, защото нашите опасения са, че тези активи на хартия, не са налице, каза Демянюк. Основания за тези съмнения, по думите му, са дългогодишният опит в работата с комбината. От компанията искат да се убедят, че ще купят работещ бизнес.

Компанията работеше в комбината по договор за ишлеме в периода август-октомври 2008 г. и имаше предложение за оздравяване на дружеството, което е в несъстоятелност.

Активите на комбината са описани в Доклад за определяне на пазарна стойност от 19 юли 2010 г., изготвен от „Консултантска къща Амрита“ ООД. Началната цена на обособената част от имуществото на комбината е 565,517 млн. лева. За участие в наддаването се внася т. нар. задатък от 10% от оценката в размер на 56,551 млн. лева по сметката на синдика на комбината в Българската банка за развитие.

По думите на Демянюк цената на обособената част от имуществото на комбината е прекалено висока. „Това означава да извадите за 20-годишна бракма пари като за нов „Мерцедес“, каза той.

От компанията казаха, че нямат неплатени такси по договора за ишлеме с „Кремиковци“. Ръководството на комбината трябваше да ни издължи до 125 хил. т рулони, а те ни дадоха около 75 хил. т, надплатили сме такса от 9 млн. лева, каза Демянюк.

Той съобщи, че срещу компанията има заведено дело от синдика на комбината за 150 млн. лева за пропуснатите ползи за неизпълнение на договора за ишлеме. Компанията има фирмени заеми, които трябва да обслужва и те са на стойност над 100 млн. лева.

Сред нарушенията в комбината, случили се в предишни години, според ръководството на „Ворскла Стийл – България“, са източване на ДДС, незаконна продажба на ток на завишени цени на 39 дружества, които работят в района на „Кремиковци“. Тези компании плащат ток на комбината, но пари от комбината не отиват към НЕК, каза Демянюк. По негови оценки 20-25 на сто от вземанията на НЕК в комбината са отивали „по незнайно какви сметки“. Други нарушения са свързани с липсващи в комбината количества скрап или неправилното им осчетоводяване.

От „Ворскла“ продължават да имат претенция върху 25 хил. т метали, които са продадени от „Кремиковци“ на държавния резерв. В тази връзка компанията е завела дело в Софийския градски съд, по което вече втора година няма решение.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още