IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски лаборатории не откриха соя в продуктите "Стара планина"

Пробите обаче нямат такава тежест, колкото резултатите от пробите, пратени от държавните ветеринарни инспектори в европейска лаборатория, изследването още не е приключило

11:09 | 22.10.10 г. 4
Автор - снимка
Създател
Германски лаборатории не откриха соя в продуктите "Стара планина"

Германските лаборатории в Хамбург и Мюнхен, които изследваха колбасите по стандарт "Стара планина" на четирите български фирми, обвинени, че са нарушили стандарта, не са открили соя в продуктите им. Това казаха пред Investor.bg представители и на четирите фирми, които са получили резултатите късно снощи.

„Няма никакви следи от соя в продуктите ни, получихме резултатите късно снощи от Хамбург“, заяви Светозар Игнатов, маркетинг директор на КЕН – Стара Загора.

„Съдържанието на соя според германската лаборатория е под 2,5 милионни части от процента. На практика няма следи от продукта“, потвърди и Антон Костадинов, собственик на Сами М.

От фирма Лалов и Вачев също са получили изследването, което е потвърдило, че спазват стандарта, каза управителят на дружеството Йордан Вачев.

От лаборатория в Мюнхен са изпратили същия резултат на монтанската фирма „Унимес”. „Това обаче са проби, които самите фирми са пратили. Те няма да имат толкова голяма тежест, колкото резултатите от пробите, пратени от държавните ветеринарни инспектори в европейска лаборатория. Това изследване още не е приключило“, каза шефът на монтанската компания Борислав Славчев.

Преди 10 дни земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че четири големи месопреработвателни фирми са нарушили стандарта „Стара планина”, който трябва да гарантира, че колбасите, произведени по него, са от чисто месо. Като нарушители бяха посочени КЕН - Стара Загора, Сами М – Перник, Лалов и Вачев - Враца, Унимес - Монтана. 

Продуктите със соя са карначета, колбас, кебапчета и кренвирши, съобщи тогава Найденов и отне лиценза на фирмите да правят месни продукти по стандарта. Изследването бе направено в лаборатория в София и фирмите поискаха повторна проверка в Европа.

Собственикът на Сами М ще настоява незабавно да бъде върнат лиценза на фирмата му, за да може отново да произвежда продукти с лого „Стара планина“. Според него земеделският министър трябва да се извини на четирите дружества.

Колегите му все още обмислят какви действия да предприемат.

От Националната ветеринарномедицинска служба уточниха, че резултатите от официалните изследвания в Германия се очакват днес или в началото на следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Teobromina
преди 13 години
Не се разсъждава така: "няма да купувам, защото има нарушители със соя и в месните продукти със стандарта "Стара планина". Защото няма друга алтернатива на соевите продукти или по-точно: как ще се разбере за каво плащаш-за соеви или без соеви продукти? И въпросът не е колко соя има и че нямало да ни отрови ако е малко-а защо се лъже с евтина соя и м единствените чисти месни продукти т.е. продукти от месо и подправки-с еднакви рецепти, с еднакви показатели-за около 100 фирми производители у нас.Нормално е да се намерят 4 % нарушители. Но останалите да бъдат подложени на строг контрол и обявявяне пред обществото-периодично. Така е в Европа и там има - нарушители! Иначе никой не ви пречи да си купувате "на тъмно" колбаси, да си плащате и да не знаете "какво има в тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
bigi
преди 13 години
Дори и да им върнат лицензите, хората вече им нямат доверие. Аз лично не бих си купил от техните колбаси, има и други марки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Собственикът на Сами М да си стои в гащите. Хванати са с фалшиви колбаси, сега изпращат други проби - хе-хе! Пробите от държавната инспекция са определящи така или иначе. Никакво връщане на лицензи и извинения - първо резултатите от тях. Макар че съм изненадан че изобщо някой се занимава с повторна експертиза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
madcow
преди 13 години
О, изненада ... в пробите че няма соя, няма, ама дали са от същите салами, дето ни ги пробутват ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още