IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тютюневи компании поискаха тежки наказания за контрабандата с цигари

Черният пазар е достигнал 34%, показва проучване

13:44 | 04.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Тютюневи компании поискаха тежки наказания за контрабандата с цигари

България е сред първите пет страни в Европейския съюз по ниво на незаконна търговия с цигари. Приблизително една на всеки 3 кутии цигари, изпушени в България, са от черния пазар, без платени акциз и ДДС.

Данните изнесоха няколко тютюневи компании, които се обединиха в неформален алианс.

Това са компаниите Филип Морис България, Булгартабак Холдинг, Бритиш Американ Табако България, Джапан Табако Интернешънъл България и Импириъл Табако България.

Потреблението на незаконни цигари достига 34%, според проучване, направено през май в 21 града на страната. В някои градове като Пазарджик, Русе, Варна и Шумен потреблението на незаконни цигари се е увеличило от 3 до 8 пъти в сравнение с миналата година. В по-малки градове, като Кюстендил и Перник, повече от половината от пазара на цигари е незаконен, отчитат дружествата в алианса.

Очаква се загубите на постъпления към бюджета само от неплатен акциз да са близо 700 млн. лв.

На среща с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов представителите на тютюневите компании са поискали да се налагат тежки санкции, включително и затвор, за участниците в незаконната търговия с цигари.

Дружествата настояват да бъде създадена работна група, която да разработи по-ефективни и законодателни мерки, както и да се подобри координацията между правоприлагащите органи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още