IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симеон Дянков атакува ЕК и ЕЦБ заради дълговата криза

Финансовият министър заяви пред BBC, че никой не е дръзнал да попита защо европейските институции не са успели да спрат кризата в еврозоната

09:57 | 27.11.10 г. 17
Автор - снимка
Създател
Симеон Дянков атакува ЕК и ЕЦБ заради дълговата криза

Финансовият министър Симеон Дянков разкритикува силно вчера европейските институции, които не са успели да предотвратят кризата в еврозоната.

В интервю пред BBC World Service's Business Daily финансовият министър посочва, че е участвал в преговорите за създаването на нови надзорни органи в европейския финансовия сектор, по време на които никой не е „дръзнал да попита защо не са се справили с дълговата криза настоящите институции".

Въпреки критиките Дянков заявява, че България все още иска да се присъедини към еврозоната.

„След като се създаде нова валута са необходими и съответните институции, които да я съпътстват, а скорошните проблеми ни показаха, че не разполагаме с такива,” казва Дянков пред BBC.

„Не са си направили труда”

Според него сегашния подход към кризата да се създадат повече надзорни органи за банките, застрахователните дружества и други сектори пропуска най-важната цел.

„Никой не се осмелява да попита какво стана със сегашните [надзорни-бел.ред.] институции", казва Дянков, като обвинява Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ), че не са били достатъчно строги в наблюдението на икономиките на страните от еврозоната.

Той също така разкритикува Евростат, официалната статистическа служба на ЕС, заявявайки: „Как така не са били наясно с проблемите на Гърция, с проблемите на Ирландия? Изглежда, че не си направили труда да подготвят достатъчно анализи, както е било редно.”

„Самите институции се нуждаят от медицински преглед, а след това и от някои промени”, коментира Дянков.

Повече фискална отговорност

Бъдещето на еврозоната отново бе поставено под въпрос през тази седмица, след като Ирландия се превърна във втората страна от еврозоната, след Гърция, която се принуди да води преговори с Международния валутен фонд (МВФ) и ЕС за отпускането на спасителен заем.

Според все повече анализатори има опасност кризата с големите държавни дългове и бюджетни дефицити да се задълбочи, като обхване и по-големи европейски икономики, което ще застраши просъществуването на еврото.

Според финансовия министър България ще е от полза за еврозоната, ако получи възможност да се присъедини към валутния блок.

„След като станахме свидетели на поредните проблеми на еврозоната, изглежда те се нуждаят от финансово отговорни членове и България ще е един от тях”, заявява Дянков.

„Колкото повече гласове има за фискално консервативна политика, толкова по-добре ще бъде за еврозоната. В момента еврозоната не изглежда като фискално отговорен клуб и затова може да спечели от нови членове.”

Коментарите на финансовия министър за проблемите в еврозоната идват ден, след като гуверньорът на Исландската централна банка заяви, че присъединяването на страната към еврозоната е все още „добър вариант” въпреки дълговата криза.

„Без болка няма печалба”

България има най-малък бюджетен дефицит сред 27-те членки на ЕС, въпреки че рецесията засегна публичните финанси и правителството очаква дефицитът да се увеличи до 4,6% от БВП през тази година.

Според Дянков това, че България е втората най-бедна страна в ЕС, след Румъния, се дължи от една страна на състоянието на икономиката при присъединяването й, но и на строгите мерки на правителство.

„Казахме, че ще сме различни (от другите страни) и ще затегнем коланите”, обяснява Дянков и допълва, че правителството е поело по правилния път, който ще бъде труден през първите няколко години.

„Без болка няма печалба е хубава поговорка. Преминахме през някои трудности, но вярата в правителството не е намаляла твърде много и все още имаме широка подкрепа.”

„Хората виждат какво се случва в Европа като цяло, особено с някои от нашите съседи, и със сигурност иска да избегнат това."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 0
hellwitch
преди 13 години
Prodblema s IT specialistite e 4e po dobrite BG takiva otdavna ne sa tuk a v 4ujbina.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 0
GuznaSyvest
преди 13 години
В зловеща грешка си, имам лични впечатления от техни кадри от '95-та насам :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 1
Tiki
преди 13 години
Аз говоря да ги задминем чисто статистически, по БВП на глава. Не смятам, че перспективите в IT у нас са по-лоши от тези в Румъния. То май нашите университети основно IT бълват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 4
Nabludatel777
преди 13 години
Хубаво е , че има хора които не са лудлаи по утвърдения вече "булеварден" стил на изказвания на ДРУГАРЯ с пицата. Тази годи защо не излезе да покаже ква "пица" е сготвил за БГ или таз година и пица няма да има...е не за всички де. Сигурно и тесто не е останало , да не говорим за зеленчук. Когато БГ задмине Румъния , тогава бългорите ще спрат да ходят да работят там. ЕЛЕМЕНТАРНИ И ОЧЕВАДНИ ЛЪЖИ каквито този непрекъснато повтаря, ама те не стават истини. Гьобелс не е бил прав ама те не са го разбрали още!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
marketleverage
преди 13 години
технологично е много общо специялно ИТта са ни на по високо ниво от техните да не кажа на много по високо ниво за други области не съм запознат да говоря...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 2
Jay Gould
преди 13 години
Без да се сърдиш ни тия приказки ги слушам от Муравей Радев още и някак си все не излизат верни. Няма как да сме пред Румъния защото технологично сме изостанали вече доста от тях. Докато тук се строиха хотели там наляха пари в наука и вече се готвят да залеят Европа с евтина, но качествена електроника и научни продукти с висока себестойност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 2
Tiki
преди 13 години
Всъщност, от оригиналната статия не става ясно дали това го е казал Дянков или BBC, но съм почти сигурен, че тази година България ще излезе преди Румъния, въпреки че това е като състезание между охлюви и не ме стопля особено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 1
plamendp
преди 13 години
1. и 2. Дори и да не сме най-бедната и да не сме с най-малък дефицит, това не променя смисъла на това, което казва - стягаме коланите, както се предполага, че трябва и както учат книгите, като в резултат бедността добива одобено яркост. Ако някой мисли, че по-удачна би била друга политика (харчи днес пък после ще му мислим, примерно), моля да поеме властта както си му е реда и да я провежда. 3. България ИСКА, не е казал че е готова. 4. Врагове? Защо врагове, опитва се да посочи грешки, които и по-глупави от мен са забелязали. А по същество прав ли е, че се правиха на ударени, все едно не знаеха, че Гърция харчи не според чергата си? И че банките се превърнаха в заложни къщи и даваха кредит на всеки минувач, който му хрумнеше да влезе в банката. Що за *** коментари? "Лъже" "Врагове". А по същество?Пламен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 8
all_trader
преди 13 години
той никога не е спирал с лъжите . забелязвам обаче ,че има доста наивници , които вярват ли вярват ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 8
Jay Gould
преди 13 години
Дянков пак лъже. 1. "....това, че България е втората най-бедна страна в ЕС, след Румъния.." 2. "България има най-малък бюджетен дефицит сред 27-те членки на ЕС"Сещам се на първо четене за поне 2 страни пред нас, а сигурно са и повече.3. "Дянков заявява, че България все още иска да се присъедини към еврозоната" Няма как, като от всички условия за влизане в зоната сме изпълнили само 1 и то защото сме във валутен борд. 4. "Той също така разкритикува Евростат, официалната статистическа служба на ЕС" Впечатляващо е усилието на това правителство, подобно на предното да си създава не само врагове вътре в държавата, но и в ЕС. На същия тоя Дянков от Евростат му дърпаха дипломатично ушите за лъжа, а сега е решил да си отмъщава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още