IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителите разполагат с еднакви права при покупка в магазин или по интернет

Трябва да имаме едно наум в случай, че продавачът по сделка в интернет поиска нетрадиционен начин на плащане

09:58 | 19.01.11 г.
Потребителите разполагат с еднакви права при покупка в магазин или по интернет

Много хора не знаят, че при пазаруване в интернет имат същите права като в магазин, коментираха от Българска национална асоциация на потребителите, съобщава БТА.

При пазаруване в интернет трябва да се внимава, защото има опасност от измама. Сделките през интернет са съмнителни в случай, че търговецът помоли да бъде платено по начин, който е невъзможно да се проследи - например Western Union, чрез посредник или през адрес в чужбина, предупреждават експертите.

Не е нормално търговците да използват толкова сложен начин за плащане, ако сделката може да стане просто чрез банков превод, коментират специалистите в бранша.

Когато купувате стоки втора употреба на търг или от човек, който не е професионален търговец, законовата гаранция не важи. Най-важно е да се пази касовия бон. Той е доказателството за датата и мястото на покупката. А ако се стигне до рекламация, трябва да се изисква от търговеца предявеното оплакване в регистъра на рекламациите, обясняват специалистите.

Когато стоките се продават на потребителите, те трябва да отговарят на описанието и предназначението си и да притежават задоволително качество. Ако продуктът се рекламира, той трябва да отговаря на описанието от рекламата.

Ако продуктът не функционира както трябва, имате право да поискате безплатна поправка или замяна с нов. Ако търговецът не успее да поправи или да замени дефектната стока в рамките на един месец, имате право да се откажете от покупката и да поискате да ви върнат парите. Има възможност да задържите стоката, но да получите отстъпка в цената, в зависимост от сериозността на дефекта.

Правата при гаранция не се променят, ако сте закупили стоката с отстъпка, на разпродажба или при други специални условия, обясняват от асоциацията на потребителите.

Комисията за защита на потребителите може да наложи санкции, ако търговец не спазва закона. Купувачът може да отнесе оплакването си до помирителна комисия или до съда, припомнят от Българска национална асоциация на потребителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още