IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия изрази резерви към влизането ни в Шенген

Външният министър на страната намекна, че членството на България би направило единното пространство по-уязвимо

09:08 | 05.02.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Норвегия изрази резерви към влизането ни в Шенген

Норвежкият външен министър Йонас Гар Стьоре заяви, че Осло има резерви към предизвикалото сериозна полемика присъединяване на Румъния и България към Шенгенското пространство, предаде Франс прес.

В света на миграция, в който живеем, е необходимо Шенгенската система да бъде солидна и всички, които участват в нея, да са напълно способни да гарантират правата и задълженията си, каза министърът на пресконференция след среща с френската си колежка Мишел Алио-Мари в Париж.

Няма да е в полза на напредъка, ако системата стане по-уязвима. Смятам, че е законно и справедливо да поставим пред всяка страна, която ще се стане част от нея, въпроса доколко е способна да изпълнява изцяло функциите, свързани с присъединяването й, подчерта Стьоре, имайки предвид България и Румъния.

На 21 декември миналата година Франция и Германия решиха да блокират приемането в кратки срокове на България и Румъния в Шенген от съображения за сигурност.
Тази позиция на 20 януари подкрепи и Финландия, отбелязва Франс прес.

Шенгенското пространство обхваща 25 страни и техните общо над 400 милиона граждани, които могат да пътуват свободно, без да е нужно да показват паспорта си, от Гърция до Финландия и от Португалия до Полша.

В Шенген не влизат членуващите в ЕС Великобритания и Ирландия, но участват три нечленуващи в Евросъюза държави - Швейцария, Норвегия и Исландия.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 13 години
...и като искат да им пазим перфектно задниците, да не забравят, че това си има цена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
global_dj
преди 13 години
Реално погледнато, много държави не са изцяло готови за Шенген, но са в Шенген! Заяждат се с България и Румъния, тъй като виждат, че от Източна Европа в някои области се полагат доста усилия през последните години. Технически и България ще бъде готова до няколко месеца, но целта е наистина да се осъзнае, че след влизането ни в Шенген (което предполагам ще е факт през 2011-та) границата ни с Турция ще бъде силно "атакувана", както и през периода до самото ни влизане. През тази граница има огромни потоци от трафик на хора, наркотоци, цигари, и т.н., и наистина тази задача да се стегнат граничните именно там не е лесна. И затова, според мен, много правилно г-н Борисов е намекнал за това нещо, подсказвайки, че само с критикуване не става, а че би било добре представители от ЕС да ни помогнат малко повечко с борбата против сивата икономика, която започва именно оттам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Ако сравним миграцията като явление в Норвегия и България, да не се окаже че Норвегия не трябва да е част от Шенгенското пространство - а България да е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още