IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК наложи близо 65 хил. лв. санкция за имитация на цейлонски чай

Продуктите на „Микра - АЯ” ООД, Хасково имитират марките черен цейлонски чай - Emona Brand и Resh, разпространявани от ЕТ ”Солотекс - Любомир Христов”

11:49 | 15.02.11 г.
КЗК наложи близо 65 хил. лв. санкция за имитация на цейлонски чай

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) установи извършено нарушение на чл. 35, ал. 1 от Закона за защита на конкуренцията от страна на „Микра - АЯ” ООД, Хасково и наложи имуществена санкция на дружеството в размер на 64 905 лв., както и две глоби по 1000 лв. на Славчо Ангелов и Христо Христов, съобщиха от пресцентъра на комисията.

Производството на КЗК е установило, че продуктите на ответното дружество имитират марките черен цейлонски чай - Emona Brand и Resh, разпространявани от ЕТ ”Солотекс - Любомир Христов” на територията на Свиленград, Хасково и Харманли от 2001 г.

След съпоставяне на външния вид на опаковките на молителя и на ответника - Emona Brand и Plantation Fresh Brand и Resh и Plantation Fresh, комисията е установила както фонетично, така и максимално сходство във външния вид на продуктите. Присъствието на общи елементи в цялостния дизайн е съществен - първите две опаковки са в оранжев цвят, с централен елемент птица, докато вторите са в черен, с изображение на кон.

Въз основа на тези факти КЗК приема, че ответникът умишлено е търсил асоциативна връзка с продуктите на молителя, с което е създал реална опасност от възникване на заблуда у потребителите.

Производството е доказало също, че лицата Славчо Ангелов (управител на Микра-АЯ) и Христо Христов са регистрирали умишлено имитиращия дизайн на процесните продукти, който впоследствие са прехвърлили като право на ползване на ответното дружество.

Постановено е прекратяване на нарушението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още