IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодателите имат нови предложения за промени в пенсионната система

Според бизнеса има нужда от цялостна промяна във философията за нейното реформиране

11:49 | 17.02.11 г. 3
Работодателите имат нови предложения за промени в пенсионната система

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) се обедини около няколко нови предложения, свързани с усъвършенстване на законодателството в в пенсионно-осигурителната система. Изводите са направени в анализ на национално представените работодателски организации, съобщават от Българската стопанска камара.

Според работодателите сега самоосигуряващите се лица масово се осигуряват върху определения минимален осигурителен доход. В тази връзка бизнесът предлага диференциран подход за определяне на минималните осигурителни прагове по професии на самонаетите.

Предлага се още разширяване на обхвата на пенсионното осигуряване при самонаетите в аграрния сектор, прецизиране на критериите за отпускането на гарантирания минимален размер на пенсиите за самонаети лица, осигурявали се на минимален осигурителен доход.

Авторите на анализа изтъкват, че проблемите, свързани с ползването на привилегировани режими за пенсиониране на държавните служители, включително от отбраната и сигурността, изискват нови решения. Предлагат се промени в статута на държавата като работодател и равностоен осигурител спрямо останалите осигурители.Предлага се за държавните служители да се внасят лични осигурителни вноски, както за останалите заети в икономиката, за сметка на съответните ведомствени бюджети.

Въпреки взетите наскоро решения, увеличаването на възрастта за пенсиониране в България е един от проблемите, по които дискусията следва да продължи, се пише още в анализа. Известно е, че Европейската комисия (ЕК) препоръчва чувствително увеличение на пенсионната възраст в страните-членки. В тази връзка бизнесът в България подкрепя увеличаването на осигурителния стаж, въпреки че между 2000 и 2009 г., пенсионната възраст бе променена от 60 на 63 г., за мъжете и от 55 на 60 г., за жените.

Работодателите застъпват позицията, че се налага да се подберат подходящи критерии за определяне на вноските. А увеличението размера на осигурителните вноски не се приема като инструмент за финансовата устойчивост на пенсионно-осигурителната система.

Сред предложенията на бизнеса е да се въведе предвиденото еквивалентно разпределение (50:50%) на осигурителната вноска между работодатели – работници с тенденция към засилване на ролята на капиталовия принцип и доброволното пенсионно осигуряване и осъществяване на взаимен контрол между осигурени лица и осигурители.

Изводите от анализа на работодателските организации сочат, че финансовите затруднения на пенсионно-осигурителната система предполагат цялостна промяна във философията за нейното реформиране с приоритет на финансовото, без да се подценява демографското обезпечаване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
kane
преди 13 години
"Работодателите" с ЕДНА ***, ДОЛНА *** която е заела мястото м/у държавата и народа, хората или работниците и се опитва да прецаква едновременно и държавата и работниците си само с една единствена едничка цел да богатее без да се напъва особенно, като изтарикатява до безкрай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Елис
преди 13 години
Членовете на Асоциацията на организираните работодатели трябва да знаят, че са един много малък процент от самоосигуряващите се лица. Голяма част от СОЛ просто се опитват да получат доход като сами си откриват едно работно място - само за себе си. За голяма част от тях и 420 лв е непостижим доход. Така че нека я карат по-кротко с подобни предложения. Освен ако нямат предвид и по-малка сума от 420 лв.Или наистина предлагат работа на черно на голяма част от упражняващите свободна професия и патентна дейност, както и за малките-малки-малки еднолични търговци и ЕООД-та, които сами осъщестяват дейност. Когато бъдат освободени от осигуровки тези самоосигуряващи се лица, които не са работодатели, тогава да мислят да говорят от името на всички самоосигуряващи се лица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Боян
преди 13 години
Истината е само една, всички ги съдират от осигуровки, а пенсиите ги вземат военните, ченгетата и разни други държавни службички
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още