IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Данев: Газът може да поскъпне заради положението в Либия, а с него и храните

На международните пазари съществува "мост" между цената на петрола и цената на зърното, коментира изпълнителният председател на БСК

18:41 | 21.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Б. Данев: Газът може да поскъпне заради положението в Либия, а с него и храните

Има вероятност за ръст на цената природния газ от месец май, коментира днес изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев. Прогнозите на БСК са базирани на очакванията, че на международните пазари цените на барел петрол може да надхвърлят 100 долара заради политическото напрежение в Либия и региона.

Както е известно, цените на руския природен газ се изчисляват по формула, базираща се на цената на петрола с отстояние от 6-9 месеца. От своя страна, цената на природния газ участва в ценообразуването на много стоки и услуги.

Данев посочи, че на международните пазари съществува "мост" между цената на петрола и цената на зърното, която влиза в основата на хранителните вериги, т.е., производството на месо, яйца, мляко и техните производни, за които се очаква също да поскъпнат.

Божидар Данев припомни, че в портфейла на българския потребител около 39,9 на сто са разходите за храна. Това означава, че българският потребител много силно ще усети увеличението на цените, предизвикани от поскъпването на петрола - веднъж чрез енергопотреблението, втори път - чрез хранителните продукти, коментира изпълнителният председател на БСК, цитиран от БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
moderast
преди 13 години
Глупости на търкалета, ситуацията в Либия до Май ще е съвсем различна.Оня виц пък как природния газ зависел от цената на петрола предизвиква само присмех! Но нека помислим над "моста" между цената на петрола и зърното: държавата облага с акциз горивата като той на практика удвоява крайните им цени. Освен това се облагат и с ДДС. Ако правилно си спомням - в България земеделските производители са освободени от данък върху горивата за селскостопанската техника - какви мостове какви глупости се спрягат тогава?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още