IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намериха пари за увеличение на минималната заплата, решение обаче липсва

Въпросът дали минималното възнаграждение ще стане 270 лв. остава отворен до лятото

13:12 | 04.04.11 г. 7
Намериха пари за увеличение на минималната заплата, решение обаче липсва

На дългоочаквания 1 април, когато започнаха консултациите на Националния съвет за тристранно сътрудничество, социалният министър Тотю Младенов обяви, че е осигурил необходимите средства да се увеличи минималната работна заплата (МРЗ) от сегашните 240 лв. на 270 лв. след 1 юли. Става въпрос за около 7,5 млн. лв., които според изчисленията на финансовия министър Симеон Дянков ще стигнат за въпросното увеличение.

Investor.bg потърси официалната позиция на Министерството на финансите (МФ) дали ще се случи на практика нарастването на минималното възнаграждение при условие, че парите са подсигурени. В отговор от ведомството на Дянков отново повториха, че държавният бюджет за тази година е приет и разчетите са направени така, че не предвиждат ръст на минималната заплата.

От МФ допълниха, че се следи изпълнението на бюджета и в средата на годината ще се изясни дали има възможност за ръст на МРЗ. От финансовото министерство напомнят, че исканата промяна е правителствено решение след консултации в тристранния съвет, където участват и работодатели, и синдикати.

В края на миналата седмица социалният министър обясни, че парите за ръст на минималната работна заплата ще дойдат от събрани глоби на Главната инспекция по труда (ГИТ). Младенов обяви, че ГИТ е събрала от глоби 5 млн. лв. за миналата година, а за първите три месеца на тази година са събрани над 3 млн. лв., или общо над 8 млн. лв.

Вече няколко месеца финансовият министър Симеон Дянков и социалният Тотю Младенов водят задочен спор за това откъде ще се намерят пари за увеличение на минималната работна заплата и на пенсиите – въпроси, които са на дневен ред за всички българи с оглед на растящите цени и повишението на безработицата.

Очевидно финансовите усилия на Младенов не са достатъчни, за да се стигне до увеличение на минималния доход. Строгата финансова логика на Дянков е подкрепена и от работодателите, които на този етап остават категорични с открито си нежелание за ръст на заплатите.

Междувременно днес президентът Георги Първанов обяви, че е готов да свика Консултативния съвет за национална сигурност за обсъждане на икономическата и социалната сигурност на страната, тъй като по думите му няма по-важен и остър проблем в момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 13 години
Не виждам основание, изрядните към фиска да се опасяват !? Няма логика! Нали не искаш да кажеш, че все още има такива които плащат минимална заплата!? Нека сме реалисти и признаем, че няма работник в България / поне със всичкия си/ който да работи на тези пари! Проста сметка показва, че е невъзможно да оцелее! Изрядните компании ще спечелят най много, тъй като подобни *** ще окапят и ще освободят ресурс за "здравите " в бизнеса! И нека не плашат гаргите, че като фалирали щяло да настъпи апокалипсис щото стават смешни!:)) ..ПАЗАРА НЕ ТЪРПИ ВАКУУМ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
madcow
преди 13 години
Бъркаш се много, ако се увеличи обхвата и интензитета на проверките, хората на Т. Младенов ще почнат да глобяват тези, които не им пука за увеличението щото и без това не си плащат всички данъци. Тези дето им пука са именно изрядните...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
Raboti
преди 13 години
Прав сте, лъжат, но някой им позволява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 13 години
Тия от работодателите, които лъжат и бюджета и работниците са толкова МНОГО, че спокойно могат да се събират пари от глоби, с които да увеличават минималната заплата в геометрична прогресия, спрямо евентуалното скорошно увеличение и то за години напред! А отблъснатите ще са само от ТАРИКАТИТЕ- пишман бизнесмени! От тях обаче, без това полза никаква. Да си ходят и да освобождават ниши за по кадърните! Така мисля аз!:)))..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Raboti
преди 13 години
Сериозни работи на 1 април не се говорят. Риториката е хубаво нещо, но с мярка и когато трябва. Иначе става прах в очите, блъф. Все пак не играем карти, а ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
Hris0 Hrist0v
преди 13 години
Още едно необмислено и популистко решение. За да се увеличи минималната заплата, то парите за нея трябва да бъдат константни във времето. В смисъл, ако дръгата година не се съберат 8 млн. от глоби какво правим? Не ми се вярва г-н Младенов да се изправи също толкова гордо пред работниците, колкото е сега и да им заяви, че ще им намали заплатите, защото няма пари. По-скоро от ГИТ ще започнат да глобяват по план график за щяло и нещяло само и само, за да достигнат до необходимата сума. Това ще отблъсне много от работодателите от България и накрая ще се стигне до ръст на безработицата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
STRAHO
преди 13 години
...."е подкрепена и от работодателите, които на този етап остават категорични с открито си нежелание за ръст на заплатите."Ако увеличат обхвата и интензитета на проверките, хората на Т Младенов ще осигурят средства и за по големи минимални заплати и то точно от джоба на тия мушмуроци дето са против увеличение! Защото, те се имат за най- големите тарикати в държавата! На такива бих и припомнил че няма безплатен обяд! ЩЕ СИ ПЛАЩАТ като попове за заработеното на работниците си инaче out !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още