IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови гаранции за скок на минималното заплащане

Парите от глоби, наложени върху работодатели, ще отидат за това перо без да се засяга бюджетът

16:01 | 08.04.11 г. 1
Нови гаранции за скок на минималното заплащане

Дори ако изпълнението на бюджета за първото полугодие на 2011 година не е благоприятно, парите за увеличение на минималната работна заплата (МРЗ) вече са гарантирани. Това потвърди днес министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Той обясни, че няма нормативна пречка или противоречие за целта да се използват парите, събрани от глоби, наложени върху работодатели. Още в началото на седмицата Младенов изнесе данните, че миналата година от глоби на работодатели са събрани 11 млн. лева, а за първите три месеца на 2011 г. - 3 млн. лева.

„Министър Дянков искаше от мен да осигуря парите за увеличението и аз съм ги осигурил“, каза Младенов.

Социалният министър потвърди още веднъж, че бюджетът няма да бъде товарен с допълнителни средства по това перо. По изчисления на финансовия министър Симеон Дянков, за да се удовлетвори това искане, са необходими 7,5 милиона лева.

По въпроса за увеличение на минималното възнаграждение мненията са разделени на две. От едната страна са социалният министър и синдикатите, които твърдо отстояват позицията за ръст на МРЗ. Точно противоположната страна заемат бизнесът и финансовият министър.

Казусът предстои да бъде обсъждан в Съвета за тристранно сътрудничество следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
rover
преди 13 години
КТ:"Сумите, събрани от наложени имуществени санкции и глоби по реда на този раздел, се разпределят:1. 60 на сто постъпват по бюджета на"Главна инспекция по труда";2. 40 на сто постъпват по бюджета на фонд "Условия на труд" и се разходват за дейности по чл.46,ал.1 от ЗЗБУТ.Средствата по ал.9,т.1 се разходват, както следва:1. 90 на сто за подобряване на материално-техническата база на агенцията, усъвършенстване и развитие на контролната дейност,повишаване квалификацията на служителите....и допълнително материално стимулиране на служителите;средствата за допълнително материално стимулиране на служителите не могат да надвишават 35 на сто от общия размер на събраните суми по ал. 92. 10 на сто за допълнително материално стимулиране към основната заплата на служители от Министерството на труда и социалната политика - при условия и по ред, определени от министъра на труда и социалната политика."Иначе няма законови пречки, парите от глобите да бъдат използвани за заплати.Браво, Тотю!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още