IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет болници са нарушили правилата за избор на екип за два месеца

Най-често от пациентите се иска по-висока цена от допустимата в наредбата

14:57 | 11.04.11 г.
Пет болници са нарушили правилата за избор на екип за два месеца

Пет болници в страната са нарушили правилата за избор на екип. Това показват резултатите от проверките, които назначи министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов. Те започнаха в края на януари, след приемането на новите правила, и приключиха в края на март, съобщават от здравното ведомство.

Петте болници са на територията на четири области – София-град, Шумен, Благоевград, Пловдив. Най-честото нарушение е, че от пациентите е взета по-висока цена от допустимата според наредбата. По-рядко не е искано съгласието на хората за избор на екип или са установени пропуски в електронния регистър на лечебното заведение.

Новите правила за избор на екип се въведоха в началото на годината. С тях се заложи пределна граница за избор на екип от 350 до 950 лв. Пределните суми са различни в зависимост от цените на клиничните пътеки. Целта е да се прекрати порочната практика болниците да принуждават пациентите да избират лекар или да искат от тях прекалено високи суми за услугата, които на места достигаха дори 10 000 лева.

Общо 138 лечебни заведения за болнична помощ са проверени за изминалите два месеца. В тях до избор на лекар или на екип са прибегнали 5399 пациента. Най-много от тях (3294) са в София. След това се нареждат останалите региони с университетски болници – Варна (477), Пловдив (327), Стара Загора (384), Плевен (96). Около 31 болници не предлагат услугата избор на екип или лекар, повечето от тях са частни и специализирани. В други 32 нито един пациент не е ползвал услугата, въпреки че се предлага.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още