IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Караджова: Най-подходящите за инвестиции ВЕИ са биомаса и отпадъци

Нашият стремеж е да се даде приоритет на тези ВЕИ, които създават не само "зелена" енергия, но и работни места и са най-щадящи към околната среда, посочи министърът на околната среда

14:07 | 19.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Н. Караджова: Най-подходящите за инвестиции ВЕИ са биомаса и отпадъци

Най-подходящи за инвестиции от гледна точка на синергията на икономическа, социална и екологична политика, са възобновяемите източниците на енергия, свързани с оползотворяване на отпадъците, утайки от пречиствателни станции за отпадъчни води, както и биомасата. Това заяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова по време на форум в София за възобновяемата енергия, съобщи БТА.

По думите й, инвестициите в тези дейности ще допринесат за разкриването на нови работни места, за изпълнението на заложените пред страната цели до 2020 г. и ще бъдат щадящи за околната среда. Тя припомни, че до 2020 г. страната ни трябва да намали с 20 на сто емисиите на вредни парникови газове (спрямо 1990 г.) и да достигне дял от 16 на сто енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в общото крайно енергийно потребление.

В момента енергията от вода е най-използваният ВЕИ, като ВЕЦ са традиционно добре развити, отбеляза тя. По думите й, в страната има около 700 извора, подходящи като източник на геотермална енергия, както и цели области с голям потенциал за използване на тази енергия за отопление и други цели.

България има голям потенциал и за използване на биомасата, каза министърът и цитира изследване от 2002 г., изготвено по програма ФАР. Според данните в него страната разполага годишно с над 2 млн. тона дървени горива, почти 1 млн. тона дървесни отпадъци, селскостопански и твърди отпадъци - 5 млн. тона, селскостопански течни отпадъци - 500 млн. куб. метра, биогаз и биогориво - 60 хил. тона, и енергийни култури - над 2 млн. тона.

За нас е много важно и оползотворяването на биологичния компонент на битовите и промишлените отпадъци, което ще намали депонирането и парниковите газове и ще допринесе за изпълнението на целите пред България и останалите страни-членки на Европейския съюз, добави министърът.

Нашият стремеж е да се даде приоритет на тези ВЕИ, които създават не само "зелена" енергия, но и работни места в целия цикъл на производство на енергия и са най-щадящи към околната среда, отбеляза Караджова.

В момента страната ни преизпълнява целите си за производство на енергия от ВЕИ, тъй като при заложен процент 11 на сто за 2010 г. е достигнато ниво 15 на сто, което доближава крайната цел до посочи Караджова.

„Уважаваме безкрайно инвеститорите, но същевременно имаме желание националните ни цели да бъдат изпълнени по начин, съобразен с изискванията за защита на природата, с екологичните изисквания, с разкриването на работни места и с поносима цена на енергията“, обобщи министър Нона Караджова.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още