IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Внедряването на „умни електромери“ ще се заплаща от потребителите

Бизнесът е скептичен към бързото внедряване на „умни мрежи“ у нас заради високата им цена

15:16 | 27.04.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Внедряването на „умни електромери“ ще се заплаща от потребителите

В бъдеще внедряването на т. нар. „умни електромери“ ще се заплаща от потребителите. Това стана ясно от презентацията на Иванка Диловска от Института за енергиен мениджмънт по време на провеждащата се днес в София международна конференция за устойчиво енергийно развитие.

Диловска посочи, че към момента около 10 на сто от европейските потребители имат „умни електромери“. Тенденцията обаче е до 2020 г. в Европа делът им в домакинствата да достигне 80%.

У нас се предвижда внедряването на новите електромери да се заплаща от абонатите, като цената на такъв електромер е около 200 евро. Заплащането им може да стане не пряко, а чрез калкулиране на цената им в тарифата за електроенергия, уточни Диловска.

По думите й още няма точни данни колко ще струва на Европа пълното внедряване на „умните“ електроенергийни мрежи. Според някои разчети тази цена е около 400 милиарда евро. Засега обаче не се знае как ще бъдат осигурени около една четвърт от тези средства и затова бизнесът е скептичен към бързото внедряване на умни мрежи у нас, посочи Диловска.

Тя подчерта, че внедряването им е предпоставка за навлизането на електромобилите и по-лесното присъединяване на съоръжения, работещи с възобновяеми енергийни източници.

От ръководството на ЕВН България казаха, че при внедряването на новите мрежи, които спомагат за подобряване на енергийната ефективност на сградите, трябва да се взема предвид и тяхната цена.

От ръководството на столична община посочиха, че се предвижда в бъдеще електромобили да се използват за извозване на битовите отпадъци.

Предвижда се до края на годината в София да се отопляват на газ около 15 670 домакинства, което ще допринесе за намаляване на изхвърлените вредни газове в атмосферата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
konan_drago
преди 13 години
Умни , Не умни- ай още една ризка да свалим! Абсурдно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
MILOM
преди 13 години
Да вземеш и да обясниш и що за животно са "умните"електромери,"умни мрежи",че във форума сме 3-4 които са наясно,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
VicKing
преди 13 години
Няма нищо по-сигурно от механиката. Умни електромери, глупави потребители...ай нема нужда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още