IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на медикаментите, поемани от държавата, ще се обявяват публично

От първи януари 2012 г. списъкът с медицинските изделия може да се види на интернет страницата на агенцията по лекарствата

11:21 | 11.05.11 г.
Цените на медикаментите, поемани от държавата, ще се обявяват публично

Всяка година държавата ще определя стойността, до която се заплащат медицинските изделия от бюджета. Те ще бъдат включени в списък, който ще се поддържа от Изпълнителната агенция по лекарствата и се намира на интернет страницата на ведомството.

Това гласят промените в Закона за медицинските изделия, приети на второ четене от парламента, предаде БТА.

Единният списък, който трябва да бъде изготвен, ще съдържа информация за медицински изделия, които могат да бъдат плащани със средства от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, от републиканския бюджет, извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, чрез бюджета на Министерство на труда и социалната политика, от бюджета на лечебните заведения с държавно или общинско участие.

Списъкът трябва да съдържа общи данни и характеристики на медицинското изделие, сертификационен и регистрационен статус, търговска информация, включително продажна цена и др.

С измененията депутатите дефинираха и какво е продажна цена на изделията. Това е цената за бройка или определено количество, включваща ДДС и всички допълнителни налози и такси, на която се предлагат на потребителя.

Законът влиза в сила от 1 януари 2012 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още