IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-после магистрала „Люлин“ е готова, открива се в неделя

Само една година е гаранционният срок на магистралата, който дава турската фирма изпълнител "Мапа Дженгиз"

17:26 | 11.05.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Най-после магистрала „Люлин“ е готова, открива се в неделя

Всички строителни дейности по автомагистрала „Люлин“ са изпълнени на 100%, съобщи днес членът на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) инженер Лазар Лазаров, съобщиха от агенцията.

Има вече назначена държавна приемателна комисия и предстои подписването на Акт 16. Очаква се разрешението за ползване на обекта да бъде издадено до събота.

Стойността на договора за строителство на автомагистралата с турската фирма изпълнител „Мапа Дженгиз“ е 185 млн. евро, припомниха от ръководството на АПИ. Сумата, с която "Мапа Дженгиз" спечели търга за строителството на "Люлин", беше 137 млн. евро, след което през миналата година заплащането беше предоговорено и изпълнителят сега получава с около 30% повече от първоначално договорената сума. 

Договорът за „Строителство на АМ „Люлин” включва „Софийски околовръстен път–пътен възел „Даскалово” от км 0 до км 19”. Безвъзмездната финансова помощ по програма ИСПА е 75%, а останалите средства са съфинансиране от националния бюджет.

Само една година е гаранционният срок за качеството на изпълнение, който дава турската "Мапа Дженгиз", през който срок евентуални дефекти по магистралата ще се отстраняват за сметка на изпълнителя.

Очакванията за автомобилния трафик, преминаващ по автомагистрала „Люлин“ средно на денонощие, е за 16 855 моторни превозни средства.

Официалното откриване на автомагистрала „Люлин“ ще се състои на 15 май, както беше обещано преди два месеца, като преди това пусковият срок на магистралата беше няколко пъти отлаган. Дотогава се очаква да бъде факт и разрешението за ползване на трасето, което към настоящия момент има акт 15.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
plamenbg
преди 12 години
еййй тая калпава държавица за нищо да не става бе .... еййй *** пак на прекараха ... пфуууу
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 13 години
ша караме полекинка да не се изрони асфалта 4е лошо тогас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
RedBot
преди 13 години
А голф лентата до Перник готова ли е ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
melon
преди 13 години
Ми то пералнята в къще е с по-голяма гаранция...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още