IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравното министерство ще глобява заради дефицит на лекарства

Санкциите се налагат заради нередовни доставки на регистрирани медикаменти, жизнено важни за пациентите

12:16 | 19.05.11 г.
Здравното министерство ще глобява заради дефицит на лекарства

Близо 30 медикамента, регистрирани за продажба в България и фигуриращи в позитивния списък, по който бюджетът покрива част или цялата цена за пациентите, не се внасят от фармацевтичните компании, сочи проверка на Министерството на здравеопазването (МЗ).

Това възпрепятства достъпа на пациентите до жизненоважни лекарства и ако компаниите не прекратят регистрацията на тези продукти, ще търпят санкции от хиляда до 3 хил. лева, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Тези медикаменти са за лечение на сериозни онкологични заболявания, за състоянията след трансплантация и др. Лекарствата имат регистрирана цена и са включени в позитивния списък, заплащани от МЗ и Националната здравна каса (НЗОК), поясниха още от здравното министерство.

Практиката за нередовния внос е сериозна пречка не само поради дефицитите в аптечната мрежа, но и за нормалното провеждане на търговете на МЗ за доставките на болниците.

От друга страна, цените на част от тези лекарства са референтни при определянето на стойността, която може да заплаща касата. Ако те са по-ниски, отколкото на останалите сходни продукти, здравната каса плаща по-малка част от стойността на другите лекарства, а пациентите повече. Освен това се подвеждат лекарите, пациентите и регулаторните органи, че съществуват повече възможности за лечение у нас.

Друг проблем е, че въпреки реалната липса на медикаментите на пазара, те не могат да бъдат осигурени по реда на Наредба 2, защото официално се водят като регистрирани за продажба у нас, обясняват още от ведомството.

Заради ограничаването на достъпа на пациентите до нужните им лекарства МЗ е изпратило преди месец писмо на всички компании да прекратят регистрацията на подобни продукти у нас.

Така на болните хора няма да се налага да доплащат или да обикаля аптеките в търсене на липсващи лекарства. Също така тези медикаменти ще могат да се внасят по Наредба 2 и да са достъпни за пациентите. Досега обаче нито една компания не е предприела нужните стъпки, въпреки че са длъжни да го сторят по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ).

От здравното министерство приканват за последен път вносителите да се съобразят с нормативната база. И предупреждават, че се готвят нови законодателни промени, които целят рязко увеличаване на санкциите, ако компаниите не предупреждават здравното министерство поне година и половина за спирането на даден продукт от пазара.

От 25 хил. до 50 хил. лева са предвижданите глоби според предлаганите промени в ЗЛПХМ, обясниха още от МЗ.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още