IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Превозените по суша товари растат през първото тримесечие, пътниците намаляват

Превозените товари по вода обаче бележат спад

12:31 | 25.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Превозените по суша товари растат през първото тримесечие, пътниците намаляват

През първото тримесечие на 2011 г. при превозените товари по суша има ръст от 34,2% в сравнение със същия период на предходната година, по предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ). Увеличение се наблюдава както при вътрешните, така и при международните превози - съответно с 31,1 и 40,5%. При товарния автомобилен транспорт нарастването на превозените товари е с близо 3 млн. т и на него се дължи 56% от общото увеличение.

Извършената работа, измерена в тонкилометри, е над 6 млрд. ткм (тонкилометра), което е с 32,7% повече спрямо първото тримесечие на 2010 г. Увеличението се дължи основно на международните превози, които отбелязват ръст от 41,5%. Най-голямо е увеличението при товарния автомобилен транспорт - с 38,6%, а най-малко при железопътния - с 2,3%.

През първото тримесечие на 2011 г. превозените пътници по суша са почти 127 млн., или със 7,8% по-малко спрямо първото тримесечие на 2010 година. При международните превози се наблюдава увеличение от 9,7%, но поради незначителния им относителен дял спрямо общия брой превозени пътници (0,2%), те не оказват съществено влияние върху общата тенденция. Пътниците, превозени от автобусния транспорт, намаляват с над 10 млн., докато при железопътния транспорт намалението е само със 76 хил. пътници.

Количеството на превозените товари от водния транспорт през първото тримесечие на 2011 г. е с 10,3% по-малко спрямо същото тримесечие на 2010 г. Това се дължи на по-малкото превозени товари от морския транспорт. Увеличението с 1,7% на количеството превозени товари от речния транспорт не може да компенсира спада от 17,2% при морския транспорт.

Извършената работа, измерена в тонкилометри, е 5,4 млрд. ткм и на годишна база е регистриран ръст от 2%. Той се дължи на увеличеното средно превозно разстояние както при морския, така и при речния транспорт.

Броят на превозените пътници от водния транспорт през първото тримесечие на 2011 г. се увеличава спрямо първото тримесечие на 2010 г. с 12,5%. Заслугата е изцяло на по-големия брой пътници, превозени от речния транспорт.

През първото тримесечие на тази година предприятията, извършващи превоз на пътници с електротранспорт (трамваи, тролеи), са превозили 72,5 млн. пътници. На годишна база намалението на превозените пътници е с 5,3% и се наблюдава при всички видове електротранспорт, като най-голям е спадът при тролейбусния транспорт - с 2,7 млн. пътници (с 9,3%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още