IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асарел – Медет завърши инвестиции за 150 млн. лв.

Близо 40 млн. лв. са вложени в иновативни и екологични проекти

13:11 | 31.05.11 г.
Асарел – Медет завърши инвестиции за 150 млн. лв.

Четири важни за медодобивното производство обекта ще бъдат открити официално днес в  „Асарел-Медет” АД – Панагюрище, съобщиха от компанията.

Общата стойност на инвестицията е 150 млн. лв., като основната част е вложена в изграждането на най-модерната в Европа инсталация за екстракция и електролиза на катодна мед от руднични води.

Инвестицията в иновативното, хидрометалургично и екологично  производство е за 40 милиона лева, а оборудването е на финландската компания „Outotec Oyj“.

Инсталацията за екстракция е с годишен капацитет от 1500 тона  медни катоди с почти 100-процентова чистота на медта. Проектант на съоръжението е „Нипроруда” АД, а изпълнители - „МИГ Инженеринг” ЕООД и ЕТ „Металик – Иван Михайлов”. 

Очаква се премиерът Бойко Борисов да даде старт и на нова циклично-поточна технология за транспорт на руднична откривка, която е най-голямата следприватизационна инвестиция на комбината. 

Оборудването е доставено от немския консорциум „Thyssenurupp FÖRDERTECHNIK GmbH”. Капацитетът на линията е 5 000 тона на час, а направената инвестиция надхвърля 100 млн. лева.

С въвеждането на тази технология в „Асарел-Медет” се очаква не само да се повиши ефективността на транспорта с 24%, но да се намалят и вредните емисии от изгорели газове на рудничните автомобили с 40,9%. Проектант на съоръжението е „Минпроект” ЕАД, а изпълнители са „МИГ инженеринг” ЕООД, „Енемона” АД и „Минстрой – Марица Изток” АД.

На днешната церемония министър Нона Караджова ще открие пречиствателна станция за дренажните води от източното насипище в „Асарел-Медет”. Съоръжението е за 6,356 млн. лева, а избраната технология е една от най-съвременните и ефективни в минния бранш, съобщиха от компанията.

С изграждането на пречистващите съоръжения се приключва последният етап от Програмата за отстраняване на екологични щети, нанесени преди приватизацията на дружеството.

Общата стойност на програмата е за 24 млн. лева, като финансирането е осигурено от държавата по споразумение със Световната банка.

По време на посещението е предвидено да бъде открита и малка водноелектрическа централа „Калето”, която използва води от язовир „Жеков вир”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още